Adatok

Képzési formák: ANK
Képzési idő (félév) 6
Nappali önköltség (félév) 499 000 Ft

Ha érdeklődsz a fotózás, a filmek iránt, úgy gondolod, fejlett vizuális érzékkel rendelkezel, érdekel a film-, videó- és televízióműsor-készítés és szeretnéd mindezeket a legjobb helyen tanulni, akkor mindenképp jelentkezz a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola kameraman alapszakjára.

Ki is az a kameraman? A magyar filmszakmában a kameraman, az operatőr legközelebbi munkatársa, akire önálló feladatokat is rá lehet bízni. A televíziózásban ez a név jelöli azokat az operatőröket, akik a televíziós kamerákat kezelik a vezető operatőr irányítása alatt. Az oktatásban „kameraman” szaknak nevezik a hároméves operatőri BA képzést, mert ez a cím áll a legközelebb az operatőri mesterséghez. Aki mesterképzésen szeretne továbbtanulni, az teljes értékű operatőrként diplomázhat.

A filmes szakma átalakulóban van. Megszűnőben vannak az eddig használatos kategóriák, amelyek csak film- vagy televíziós operatőröket ismertek. Egyre többféle vásznon, képernyőn, kivetítőn jelenítik meg a képeket, és egyre több vizuális rokonterülettel kombinálva alakul ki az a vizuális végeredmény.

Hogy te is a folyamat részese lehess, a BKF-en töltött 6 féléved alatt először is megismerkedhetsz majd a filmelméleti alapokkal, a művelődéstörténet, a médiaszociológia izgalmaival, a fotográfiai alapismeretekkel és a média és reklámpszichológia rejtelmeivel is. A további technikai ismeretek (analóg és digitális technológia), a filmhang, a filmnyelvi ismeretek, és az operatőri alapismeretek mellett fejest ugorhatsz a televíziós operatőri és a filmoperatőri ismeretek világába is. Sőt, a televíziós műsorkészítési ismeretek, a dokumentumfilm-készítés alapjai, a rendezői mesterség és a mozgóképes műfajok elméletébe is betekintést nyerhetsz. Ha ez sem lenne elég, merülj el a vizuális tervezés, a filmelemzés, a forgatókönyvírás és a dramaturgiai alapismeretek színes világában is a BKF-en.

Hol állhatsz a kamerák mögé a nagyvilágban? Természetesen kameramanként, operatőrként filmes és televíziós munkakörökben, vagy akár önálló alkotóként is kipróbálhatod magad.

A bennünket körülvevő vizuális kommunikáció, a mozgóképek létrejöttében meghatározó szerepe van az operatőröknek. Ők valósítják meg és formálják képpé a film- és televíziós rendezők elképzeléseit. A mozgóképek az ő személyes szűrőjükön keresztül válnak végleges alkotássá. Ehhez naprakész technikai ismeret és művészi érzék egyaránt szükséges. Ha úgy érzed, megvan benned az ambíció, irány a BKF.

A szak értékeléséhez jelentkezz be!


Értékeld a szöveget:

1 2 3 4 5
Stílus
Szerkezet
Tartalom