Adatok

Képzési formák: ANA, ANK
Képzési idő (félév) 8
Nappali önköltség (félév) 325 000 Ft

Sokszor megállsz egy-egy csodálatos épület előtt, és elgondolkodsz azon, hogy ez micsoda összehangolt tervezési és építési munka eredménye? Építőmérnökök és építészek százai dolgoztak azon, hogy kialakítsanak egy igazán szép városképet. Te is szeretnél közéjük tartozni? Szeretnéd, hogy munkád gyümölcsét több évtized múlva is csodálják? Jelentkezz építőmérnöknek!

Az építőmérnökök azok a szakemberek, akik a természet erőforrásait az emberiség kedvére és hasznára fordítják. A végső produktum számtalan előkészítő és háttérmunkát igényel. Ezek közé tartozik a statikai és műszaki tervezés, az építkezéssel járó környezetterhelés vizsgálata és azt minimális értékére csökkentő módszerek kidolgozása, talajfeltárás, csatorna- és vízvezeték építés, építőanyag minősítés, geodéziai felmérés, vagy a közlekedésépítés. Foglalkozni kell az új épületek érdekében elbontott régi épületek anyagának újrahasznosításával is. Ezek a feladatok mind-mind mérnöki gondolkodást, mérnöki precizitást igényelnek. A nyolc féléves alapszakon a természettudományos alapismeretként matematikát, fizikát, informatikát, mechanikát, építőipari kémiát, építőipari ábrázolást tanulsz. A képzés szakmai törzsanyaga olyan tantárgyakból áll, mint az anyagismeret, szerkezetek, geotechnika, közlekedési létesítmények, települési és környezetmérnöki ismeretek, akadálymentesítés, vízi létesítmények, geoinformatika. Az építőmérnöki képzést gazdasági és humán ismeretek (mikro- és makroökonómia, menedzsment és vállalkozás-gazdaságtan, jogi és államigazgatási ismeretek) egészítik ki.

Miért a BME? A campus Budapest szívében, a budai oldalon található. Ha kinézel az ablakon, olyan érdekes építményekre láthatsz rá, mint például Budapest egyik legújabb kulturális és közösségi épülete a Bálna, a Milleniumi Központ, az új MTA kutatóközpont, az új metróvonal Gellért téri felszíni létesítményei. Ezeknek az épületeknek a megszületésében az építőmérnökök kiemelt szerepet játszottak. Ezen kívül a BME folyamatosan szervez nyílt napokat és bejárásokat olyan épületekbe, amiket az átlagos járókelő nem láthat, így az érdeklődő fiatalok még a felvételi előtt megismerkedhetnek a szakma szépségeivel.

A diplomád megszerzése után a műszaki infrastruktúra számos területén dolgozhatsz, például az önkormányzatoknál a rendszerek fenntartójaként, üzemeltetőjeként is, de szerepet vállalhatsz az építkezések valamely fázisában is tervezőként, kivitelezőként, vagy műszaki ellenőrként.

A szak értékeléséhez jelentkezz be!


Értékeld a szöveget:

1 2 3 4 5
Stílus
Szerkezet
Tartalom