Egészségügyi gondozás és prevenció (népegészségügyi ellenőr)

Debreceni Egyetem

A szak értékelései >>
Egészségügy Debreceni Egyetem

Adatok

Képzési formák: ANA, ANK
Képzési idő (félév) 8
Nappali önköltség (félév) 300 000 Ft

Miért is van szükség népegészségügyi ellenőrre? A magyar népesség fogyásának megállítása mára nemzeti sorskérdéssé vált. A népegészségügyi helyzet javítása halaszthatatlan feladatunk, melyet a Nemzeti Népegészségügyi program is előirányoz. Ez a feladat nemzetközi szinten felkészített, elkötelezett szakembergárdát igényel.

Mi a képzés célja a DE-n? A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik a szükséges ismereteket és módszertant elsajátítva képesek a lakosság egészségi állapotát befolyásoló tényezők felismerésére és elemzésére, a lakosság egészségi állapotának monitorozására, a lakosság egészségi szükségleteinek és igényeinek feltárására, egészségfejlesztő és betegségmegelőző programok lebonyolítására, hatósági tevékenység ellátására.

Vajon passzol hozzád a szak? A Debreceni Egyetem egészségügyi gondozás és prevenció alapképzési szak népegészségügyi ellenőr szakirány azoknak a középiskolát befejezett vagy éppen befejező pályaválasztóknak való, akik a magyar lakosság egészségi állapotának javítását nagyon fontosnak tekintik, és vonzónak találják a köztisztviselői vagy közalkalmazotti életpályát.

Illik hozzád? Akkor nézzük meg, mi mindennel találkozhatsz az itt eltöltött 8 féléved alatt! Csak pár példa: bevezetés a népegészségtanba, kémia, anatómia, élettan, biokémia, latin nyelv, ökológia, informatika, pszichológia alapjai, kommunikáció, elsősegélynyújtás, bioetika, sejtbiológia, szociológia alapjai, jogi alapismeretek. Majd ezek után a szakirányú tárgyakkal is megismerkedhetsz.

Merre tovább diplomaátadásod után? Ha tovább is tanulnál, lehetőséged van a DE-n a 4 szakiránnyal rendelkező népegészségügyi mesterszakon (vagy más mesterszakon) folytatni tanulmányaidat. Ha viszont inkább kilépnél a nagybetűs életbe, a már megszerzett népegészségügyi ellenőr szakképesítéseddel elhelyezkedhetsz az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) központi és területi intézeteiben, egészségpolitikai intézményekben (egészségügyi és más minisztériumok, illetve intézeteik, regionális egészségügyi tanácsok), önkormányzatok egészségügyi és szociális osztályain vagy egészségbiztosítási intézményekben. Ezen felül környezetvédelmi intézményekben, foglalkozás-egészségügyi intézményekben, egyetemi tanszékeken, intézetekben, kutatóhelyeken vagy akár civil szervezeteknél is megtalálhatod a neked való helyet.

A szak értékeléséhez jelentkezz be!


Értékeld a szöveget:

1 2 3 4 5
Stílus
Szerkezet
Tartalom