Adatok

Képzési formák: ANA, ANK
Képzési idő (félév) 6
Nappali önköltség (félév) 185 000 Ft

Miért pont a DE? A Földtudomány alapszak a Debreceni Egyetem képzési palettáján igen új elem, amellyel a régió földtudományok iránt komolyan érdeklődőknek az igényeit szeretné kielégíteni. A DE Meteorológiai Tanszék és az Ásvány- és Földtani Tanszékének közös szervezésében a Földtudományi Intézet keretein belül hozták létre ezt az alapszakot, amely 2006 szeptemberétől fogad hallgatókat.

De mi is az a Földtudomány? Földtudomány alatt értjük mindazokat a tudományterületeket (geológia, geofizika, meteorológia), amelyek a Föld, mint sajátos és egyedi adottságokkal rendelkező rendszer összetételét, 5 milliárd éves fejlődéstörténetét, anyag és energiaátalakulási és áramlási folyamatait, hasznosítható nyersanyagait, védendő értékeit és az emberiségre veszélyes jelenségeit kutatják.

E feladathoz felhasználják a fizika, kémia, a biológia és a matematika, valamint a földrajz módszereit és eredményeit. Általuk válnak érthetővé a hosszú és rövid távú globális és regionális földi természeti jelenségek, változások. Számos alkalmazott területük (nyersanyagkutatás, föld- és vízbázisvédelem, vulkanológia, földrengéstan, katasztrófavédelem, időjárás-előrejelzés, alternatív - és megújuló energiaforrások) alapvetően meghatározza mindennapi életünk minőségét, a technikai civilizációnkat és a természeti környezethez fűződő viszonyunkat.

A 6 féléves alapszakot követően, ha még mélyebbre ásnál, folytathatod az utad a 4 féléves mesterképzésen is. Ezt követően pedig lehetőséged lesz arra, hogy újabb 6 félév alatt doktori fokozatot szerezz, ezáltal emeld szakmai tudásodat a legmagasabb szintre. Így válhatsz te is végső soron igazán sikeres geológussá, meteorológussá vagy akár geográfussá. Éppen ezért a földtudomány alapszak az egyetemre sikeresen felvett hallgatók számára az egyetemi képzésnek csupán az első lépését jelenti a szak.

Ha a természettudományok iránt komolyan érdeklődsz és szeretnéd egységben látni, modellezni, hasznosítani és óvni csodálatos természeti környezetünket, akkor a DE földtudományi alapszak a neked való.

A szak értékeléséhez jelentkezz be!


Értékeld a szöveget:

1 2 3 4 5
Stílus
Szerkezet
Tartalom