Adatok

Képzési formák: ANA, ANK, ALK
Képzési idő (félév) 6
Nappali önköltség (félév) 143 000 Ft
Levelező önköltség (félév) 143 000 Ft

Az Európai Unióba belépve felértékelődnek a kisebb európai kultúrák sajátosságai. Szeretnél te is tenni azért, hogy a magyar folklór hagyományai fennmaradjanak az utókor számára? Mindezt megteheted egy világszínvonalon működő tanár-hallgató közösség tagjaként a Debreceni Egyetem néprajz alapképzésében!

A néprajzkutatás tárgyát több kisebb terület együttes vizsgálata alkotja. A tanulmányaid alatt épp ezért olyan változatos témákkal foglalkozhatsz, mint a népi kultúra fejlődése (a hagyományos társadalomtól a mai populáris kultúráig), magában foglalva nem csak a magyarság, hanem az egész Kárpát-medence népességének életmódját, hagyományos gazdálkodását, népművészetét, folklórját, vallási hagyományainak fejlődését, a különböző nemzeti identitások kialakulását. Ezen felül kitekintést nyerhetsz az európai és más földrészek néprajzi ismereteire is. Az összehasonlító szemlélet segít abban, hogy hatékonyan és hozzáértően tudj közreműködni a magyarság és Európa népeinek hagyományos kultúrájára vonatkozó vélemények alakításában, elemzések elvégzésében. A terepmunka jelenti a képzés legizgalmasabb részét. Ennek során adatokat gyűjthetsz és rögzíthetsz a tanulmányozott csoport szociális és kulturális viselkedéséről, tárgyi környezetéről, nyelvéről és biológiai jellemzőiről, majd elemzed azokat (például tanulmányt írsz, tudományos előadást tartasz). A DE muzeológiai specializációt kínál a terület iránt érdeklődőknek.

Az alapszak elvégzésével a néprajztudomány, az európai etnológia és a kulturális antropológia területén szerezel speciális ismereteket, miközben általánosan a magyar és környező kultúrák szakemberévé válsz. A diplomázás után dönthetsz a továbbtanulás mellett például néprajz vagy kulturális antropológia mesterképzésekben, vagy alkalmazhatod a három év alatt megszerzett tudást múzeumok, kutatóintézetek munkatársaként.

A szak értékeléséhez jelentkezz be!


Értékeld a szöveget:

1 2 3 4 5
Stílus
Szerkezet
Tartalom