Orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikus

Debreceni Egyetem

A szak értékelései >>
Egészségügy Debreceni Egyetem

Adatok

Képzési formák: ANA, ANK
Képzési idő (félév) 8
Nappali önköltség (félév) 300 000 Ft

A laboratóriumi és képalkotó diagnosztika az orvos- és egészségtudomány leggyorsabban fejlődő területei közé tartoznak, ahol az elmúlt évtized szinte robbanásszerű fejlődést hozott. Az alapképzés ideje 8 félév, nappali és levelező tagozaton, államilag támogatott és állami ösztöndíjas formában egyaránt.

A számítógépes és informatikai háttérrel támogatott, gyakran automatizált műszerek közé tartoznak a digitális képalkotó technikák (ultrahang, computer tomográf – CT, mágneses rezonancia – MR). A korábban csak kutatási célokra használt laboratóriumi vizsgáló módszerek egyre nagyobb szerepet kapnak a modern orvostudományban, és a napi gyakorlati munka részévé válnak.

Ezeknek a korszerű technikáknak a kezeléséhez egyre nagyobb szakértelemre van szükség. A képzés során te is szert tehetsz erre a tudásra. Ehhez nemcsak jó gyakorlati érzékre lesz szükséged, hanem korszerű ismeretekre is. Olyan analitikussá kell válnod, aki képes a korszerű műszer- és méréstechnika alkalmazására és azt is érti, hogy mit miért mér és az adott mérés min alapszik.

A bolognai rendszernek megfelelően az alapképzés elvégzése után mester- és doktori képzésen is folytathatod tanulmányaidat. Ez a hármas egymásra épülve biztosítja számodra egy hosszabb távú szakmai karrier befutását.

Az első négy félév elvégzése után három szakirány közül választhatsz: orvosdiagnosztikai laboratóriumi analitikus (ODLA), orvosi kutatólaboratórium analitikus (OKLA) és képalkotó diagnosztikai analitikus (KDA).

Bizonyára most azon gondolkodsz, vajon pontosan hol is fogsz tudni elhelyezkedni az itt megszerzett tudás birtokában. Ehhez vegyük sorra a szakirányokat:

Az ODLA szakirány elvégzésével az ország általános orvostudományi karain, kisebb-nagyobb kórházaiban és az ÁNTSz keretei között működő diagnosztikai laboratóriumok gyakorlati szakembere lehetsz. Korszerű klinikai kémiai, hematológiai, mikrobiológiai, immunológiai, hisztokémiai, citológiai stb. ismeretekkel és műszeres analitikai jártassággal felvértezve a mindennapi betegellátásban, az orvosok munkáját segítve és azt kiegészítve dolgozhatsz majd, korszerű laboratóriumi műszereket üzemeltethetsz, és önálló analitikai munkát végezhetsz.

Az OKLA szakirány elvégzésével az egyetemeken, az egyetemekkel szorosan együtt, vagy azokon belül működő kutatóintézetek, magán cégek, gyógyszergyárak, klinikai laboratóriumok kutatóival (molekuláris biológusok, kutató orvosok, biokémikusok, genetikusok) dolgozhatsz majd együtt, a modern alap- és alkalmazott kutatások aktív közreműködőjeként. Sejttenyésztési, állatkísérletes, korszerű molekuláris biológiai, genetikai, morfológiai stb. ismeretekkel felruházva változatos, sokszínű, új tudományos eredményeket hozó kutatások aktív közreműködője lehetsz.

A KDA szakirány elvégzésével az orvostudomány egyik legrohamosabban fejlődő és átalakuló eszközének: a radiológiai képalkotásnak, az izotópdiagnosztikának, valamint a sugárterápiának leszel magas szinten művelője. Belőled válik majd az ország legfelkészültebb szakembereinek egyike az orvosi képalkotó folyamatok ismerete, valamint a készülékek optimális alkalmazása terén. Így megszerzett szakértelmed közkórházaktól a privát szolgáltatókon keresztül egyetemi vagy más kutatóközpontokig hasznosítható lesz.

A szak értékeléséhez jelentkezz be!


Értékeld a szöveget:

1 2 3 4 5
Stílus
Szerkezet
Tartalom