Természetvédelmi mérnöki

Debreceni Egyetem

A szak értékelései >>
Agrár Debreceni Egyetem

Adatok

Képzési formák: ANA, ANK, ALK
Képzési idő (félév) 7
Nappali önköltség (félév) 175 000 Ft

Kik is a természetvédelmi mérnökök? Ezeknek a szakembereknek a szakterülete a természeti értékek védelme és az ezekkel való gazdálkodás. Ők olyan ökológiai, környezet- és természetvédelmi szemléletű szakemberek, akik munkájuk során napi kapcsolatban vannak az élővilággal, a természettel, a természetben gazdálkodókkal, munkájuk céljának tekintik a védett értékek megőrzését. Jól hangzik? Beleillesz a képbe? Akkor irány a Debreceni Egyetem természetvédelmi mérnöki alapszakja!

De mi is a képzés célja a DE-n? Itt a képzés célja, hogy te is olyan természetvédelmi mérnökökké válhass, aki gond nélkül képes a természetvédelem általános és sajátos feladatainak megoldásának a megtervezésére és végrehajtására is. A természeti értékekkel és megújuló természeti erőforrásokkal foglalkozó gazdálkodó szervezeteknél dolgozva (erdészet, mezőgazdasági, vadgazdálkodási, halászati, gyepgazdálkodási, vidék- és településfejlesztési szervezetek) természetvédelmi mérnökként alkalmas leszel a természetvédelmi nevelésre és a természetvédelmi turizmus szervezésére is.

Bírod a strapát? Ez a szép szakma egyebek mellett megfelelő fizikumot is kíván, hiszen a munka főként a szabadban, természetben folyik: az erdő állapotát csak úgy lehet megismerni és ellenőrizni, ha a mérnök bejárja az erdőt, ami egészséges, jó állóképességű embert kíván. A természetvédelmi mérnökjelölt elkötelezett híve a természetvédelemnek, ám amellett, hogy érdeklik az állatok, növények, a természetvédelem jogi, tudományos és gazdasági hátterét is meg fogja ismerni a DE-n töltött évei alatt. Élesben is megmutatnád, mit tudsz? Muszáj lesz gyakorolnod, ugyanis diplomád megszerzéséhez egy legalább 4 hetes (160 óra) szakmai gyakorlat is szükséges.

Merrefelé indulhatsz el a diplomáddal? A természetvédelmi mérnökök elhelyezkedésük során többek között természetvédelmi szakigazgatási szerveknél és szakhatóságoknál, állat- és növénykertekben, vadasparkokban, múzeumoknál találnak állást. Elhelyezkedhetnek a természetvédelmi neveléssel, oktatással, ökológiai alapokon nyugvó turizmus szervezésével foglalkozó vállalkozásoknál, intézményeknél, civil szervezeteknél, továbbá a környezeti hatásvizsgálatokat végző szervezeteknél, valamint a Nemzeti Parkokban természetvédelmi őri, felügyelői státusban. Munkájuk fontos része a természeti erőforrásokat hasznosító, különböző érdekeltségű szervezetek közötti kapcsolatok ápolása, az együttműködések megteremtése, esetleg több szervezet bevonásával természetvédelmi projektek szervezése, menedzselése, valamint a jövő generációjának környezettudatosságra való nevelése is.

A szak értékeléséhez jelentkezz be!


Értékeld a szöveget:

1 2 3 4 5
Stílus
Szerkezet
Tartalom