Debreceni Református Hittudományi Egyetem

Debreceni Református Hittudományi Egyetem

Érdekel a hittudomány és szeretnél az ezer éves keresztény hagyományok történetébe bekapcsolódni? Akkor a Debreceni Református Hittudományi Egyetemet neked találták ki. Az Egyetem az 1538 óta számon tartott Debreceni Református Kollégium részeként a teológiai tudományok művelésének és az egyházi értelmiségképzésnek az egyik meghatározó magyarországi központja.

Mit kínál neked az egyetem? Az egyetem gazdag történetében már a 16. századtól központba került a lelkészképzés és a tanítóképzés, így vált hamar a Tiszántúl legnagyobb tanítóképzőjévé. Azóta azonban több tudományterületen is folyik a képzés: felsőfokú szakképzéseket, alapképzéseket, mesterképzéseket, osztatlan képzést, doktorképzést (PhD), valamint továbbképzési lehetőséget találsz az egyetemen. Az oktató-nevelő munka színvonalának és korszerűségének biztosítása érdekében az egyetem a képzési területeinek megfelelő tudományágakban tudományos kutatói és művészi alkotómunkát is végezhetsz. Tovább szeretnél lépni túl? Több színvonalas mesterképzés közül választhatsz, sőt, az egyetem Doktori Iskolát is működtet a hittudomány tudományterületén.

Szeretnél történelmi falak között tanulni? Magyarország egyik jelentős nemzeti emlékhelyére léphetsz be, amikor ellátogatsz a Debreceni Református Hittudományi Egyetemre. Az egyetem ma is törekszik arra, hogy megbecsülje a 16. századi reformátori örökséget és a 18. század szellemi pezsgését. Református elkötelezettsége mellett az egyetem őrzi, ápolja és tovább gazdagítja a Debreceni Református Kollégium hagyományait, a Kollégiumból kinőtt Debreceni Egyetemmel pedig széleskörű együttműködésre törekszik.

Miből áll a DRHE küldetése? Jelmondatuk szerint küldetésüket „Imádkozva és dolgozva” (Orando et leborando) végzik. Ennek jegyében arra törekszenek az egyetem falain belül, hogy olyan hallgatókat készítsenek fel hitéleti és világi hivatásokra, akik a szószéken és katedrán, templomban és iskolában, mikrofonok előtt és könyvek között, kamerák és monitorok előtt, fiatalok és felnőttek javára, szakértelemmel, hittel és tudással végzik feladatukat. Az egyetem elsődleges célja református lelkészek és egyházi munkatársak képzése a Magyar Református Egyház számára. De ha te nem lelkész pályára adnád a fejed, viszont szeretnél a Magyarországi Református Egyház hitelveiben elmélyedni tanítóként, akkor is jó helyen jársz. Ugyanis az egyetem másik fő célja olyan világi szakemberek felkészítése a magyar közoktatás számára, akik a református egyház hagyományait ismerik, és azokat közvetíteni tudják.

Ha úgy gondolod, hogy e történelmi falak között megtalálhatod a számodra kijelölt utat, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem mindig tárt kapukkal vár.

 

 


Értékeld a szöveget:

1 2 3 4 5
Stílus
Tartalom
Szerkezet