Egri Hittudományi Főiskola

Egri Hittudományi Főiskola

 Az Egri Hittudományi Főiskola egyházi fenntartású intézmény. A főiskola szervezését Egerben Telekessy István püspök kezdte el 1700-ban. Az oktatás 1704-ben kezdődött el. Maga az épület a 18. század végére nyerte el mai formáját. Hozzá kapcsolódó kultúrtörténeti esemény, hogy 1844-ben Petőfi Sándor néhány napig vendégeskedett a Papnevelő Intézetben és itt írta meg „Egri harangok” című költeményét.

A megalapítás óta folyamatos a teológiai oktatás. Kezdetben csak az egri egyházmegye papnövendékei tanultak itt, de 1951 óta már a debrecen-nyíregyházi és a váci egyházmegyék papjainak képzése is itt folyik, 1989-től pedig határon túli magyarok is tanulnak itt.

Jelenleg háromféle képzési forma létezik az Intézményben. A nappali tagozatos osztatlan teológus-lelkész szak 12 félévének elvégzése után teológus MA diplomával gazdagodik a hallgató, míg a hittanárok képzése a bolognai rendszernek megfelelően két részletben történik. A katekéta-lelkipásztori munkatárs alapszak 6 félévének elvégzése után a tanulmányok Hittanár-nevelő mesterszakon folytathatóak további 5 féléven keresztül. A mesterképzés az Eszterházy Károly Főiskolával együttműködésben történik.

Az intézmény új épületszárnyában található az Egri Egyházmegye felnőttképző intézménye, a Szent János Továbbképző Központ, amely lelkigyakorlatokat és tanfolyamokat szervez a híveknek a hitben való elmélyülés céljából.

A főiskola rendelkezik még egy nagyjából 45 ezer kötetes, elsősorban történelmi, filozófiai és teológiai anyagokat tartalmazó könyvtárral is, amely a tanárok és a hallgatók belső, házi használataira szolgál.

 


Értékeld a szöveget:

1 2 3 4 5
Stílus
Tartalom
Szerkezet