Eötvös József Főiskola

Eötvös József Főiskola

 Tudtad? Baja, a dél-magyarországi Bács-Kiskun megye többnemzetiségű, 40.000 fős lélekszámú városa, a térség gazdasági, kulturális és oktatási központja. A hangulatos Duna parti város a Gemenci erdők, és a víz közelségének köszönheti egyedülálló szépségét. Az Eötvös József Főiskola a város egyik legrégebbi és legpatinásabb intézménye és egyetlen felsőoktatási intézménye. A tanítóképzőt 1870. október 17-én alapították Eötvös József kultuszminiszter törvényjavaslata alapján. 1959-ben felsőfokúvá vált az intézmény, majd 1976-ban főiskolai rangot kapott. A város egyetlen felsőoktatási intézményeként mára kiemelt szerepet vállal a város kulturális, oktatási és tudományos életében egyaránt.

Mi is a főiskola küldetése? Az intézmény küldetéseként fogalmazta meg, hogy pedagógusok, közművelődési szakemberek, vízügyi mérnökök, és közgazdászok képzésével járuljon hozzá a régió, illetve az ország társadalmi felemelkedéséhez. Képzési kereténél fogva kiemelt szerep jut az EU-ban is prioritást élvező multikulturális szemléletre nevelésnek, a környezetvédelemnek, valamint a sikeres kommunikációt segítő felkészítésnek. A továbbképzések, szakirányú képzések lehetőséget kínálnak a felnőtt lakosság számára az élethosszig tartó tanulásra.

A főiskola falai között, a hagyományokra alapozva, korszerű módszerekkel oktatják a jövő tanítóit és óvópedagógusait. A tradíció és az új módszerek ötvözésének az egyik fontos eredménye, hogy a főiskola magas színvonalat képvisel a tanítóképzésben. A nemzetiségi tanító és óvodapedagógus képzések között német, roma-cigány illetve a déli országokra koncentráló (horvát és szerb nyelvterületek) találhatók. A főiskola képzési kerete folyamatosan bővült, mára a tanítók, az óvodapedagógusok mellett közművelődési szakembereket (andragógus és informatikus könyvtáros) is képez.

Mást szeretnél? EJF! A két műszaki képzésen "vízmérnöki" ismereteket lehet elsajátítani, immáron 51 éve. Mára mindenki számára egyértelművé vált, hogy ezek a szakmák a jövőben kiemelten fontosak lesznek a világon mindenütt: az árvizek elleni védekezés, az egészséges ivóvíz előállítása, vagy a szennyvizek tisztítása a következő évtizedek egyik legnagyobb kihívását jelenti majd a mérnökök számára. Nem véletlen, hogy ez a szakterület rendkívül gyors fejlődésen megy keresztül, amellyel lépést tartva Baján a legkorszerűbb ismereteket adják át a hallgatóknak. Mindezt bizonyítja, hogy a főiskolán végzett hallgatók igen keresettek a szakmában.

Inkább a gazdaság világa a te világod? EJF! Itt a sokszínű gazdasági képzések között te is találhatsz a magad számára olyat, amely a leginkább megfelel az igényeidnek. Menedzseri, banki, számviteli, logisztikai, könyvelési ismereteket és végzettségeket szerezhetsz különböző (BA és felsőoktatási szakképzési) szinteken.

Néha kieresztenéd a gőzt? A Duna partján, a gemenci erdők közelségében sokféle sportolási lehetőséget kínál a főiskola, melyek között főként a vízzel kapcsolatos sportágakat kell kiemelni.

 


Értékeld a szöveget:

1 2 3 4 5
Stílus
Tartalom
Szerkezet