Keleti nyelvek és kultúrák (iranisztika)

Eötvös Loránd Tudományegyetem

A szak értékelései >>
Bölcsészet Eötvös Loránd Tudományegyetem

Adatok

Képzési formák: ANA, ANK
Képzési idő (félév) 6
Nappali önköltség (félév) 165 000 Ft

A virágzó ókori perzsa kultúra mai öröksége egy konfliktusokkal terhes, de továbbra is sokszínű és egzotikus térség, mely nagyrészt a mai Irán, Afganisztán és Tádzsikisztán területén húzódik. Ha elég elszánt és kalandvágyó vagy, nyelvén keresztül megismerheted az ókori és a mai perzsa társadalmat, illetve történeti fejlődésüket.

Az iranisztika szakirány a keleti nyelvek és kultúrák alapszak részeként kerül meghirdetésre. Éppen ezért Észak-Afrikától a Közel-Keleten át egészen Japánig lehetőséged nyílik az úgynevezett „keleti népek” kulturális, gazdasági és társadalmi viszonyainak áttekintésére. A képzésnek fontos ismertetőjegye, hogy az alapozó, átfogó jellegű kurzusokon a többi választható szakirány (altajisztika, arab, hebraisztika, indológia, japán, kínai, koreai, mongol, tibeti, török, újgörög) hallgatóival együtt veszel részt, illetve lehetőséged nyílik a más szakirányokon folyó munkába történő betekintésre. Mindemellett persze a hangsúly Iránon és régióján marad számodra, így rálátást kapsz a vallástörténetre (zoroasztriánizmus, manicheizmus, iszlám) is.

A másik fontos pillér a nyelvi képzés, megismerkedhetsz az ó-, közép- és újperzsa nyelvészettel és irodalomtudománnyal. A cél, hogy a képzés végére eljuss a középfokú nyelvtudás megszerzéséig, egy másik keleti vagy ókori nyelv esetében az alapfokig. Számos pályán kamatoztathatod az itt szerzett nyelvi készségeket és országismeretet: kutatóként, újságíróként, fordítóként, térségi szakértőként. Iranisztikai ismereteidet a tanszék által meghirdetett mester szakos és doktori program keretében mélyítheted tovább, bekapcsolódva a helyben zajló kutatásokba (például klasszikus és modern perzsa nyelv és irodalom, az iszlám korának művészet- és tudománytörténete).

A szak értékeléséhez jelentkezz be!


Értékeld a szöveget:

1 2 3 4 5
Stílus
Szerkezet
Tartalom