Adatok

Képzési formák: ANA, ANK
Képzési idő (félév) 6
Nappali önköltség (félév) 165 000 Ft

Ha mindened a hagyományos magyar kultúra, érdekelnek a népszokások, és szeretnéd megérteni a magyar vidék sajátos társadalomtörténetét, akkor a néprajz szakon van a helyed! Az elméleti tudás és a terepmunka sajátos kombinációjának köszönhetően garantáltan nem fogsz unatkozni a három év alatt.

A néprajzkutatás az emberi civilizáció minden alkotása iránt érdeklődik, akár fizikai, akár szellemi örökségről van szó. A szakmában kialakult ugyanakkor az az igény, hogy az egyes korszakokban vagy földrajzi tájegységeknél ne az elit, hanem a szélesebb rétegek szokásainak és anyagi kultúrájának vizsgálata álljon a középpontban, amint a diszciplína elnevezése is mutatja. A tény, hogy a néptánctól és a népdalénekléstől kezdve a hagyományos kisipari eljárásokig (például nemezelés, szövés) bármelyik a néprajzi kutatás az érdeklődésed homlokterébe kerülhet, igazán változatossá és izgalmassá teszi nemcsak magát a munkakört, de a néprajzos végzettséghez vezető utat is. Számos elméleti megközelítéssel ismerkedsz meg a kurzusok egy részében, melyek érkezhetnek az irodalom- és a történelemtudomány, valamint különböző társadalomtudományok területéről. Biztosan kitaláltad, hogy a terepmunka legalább ilyen fontos része a későbbi munkának, már ebbe is betekintést nyersz a képzés során.

Az alapszak elvégzésével a néprajztudomány, az európai etnológia és a kulturális antropológia területén szerezel speciális ismereteket, miközben általánosan a magyar és környező kultúrák szakemberévé válsz. Ezt a tudást főleg múzeumok, kutatóintézetek munkatársaként alkalmazhatod.

A szak értékeléséhez jelentkezz be!


Értékeld a szöveget:

1 2 3 4 5
Stílus
Szerkezet
Tartalom