Ókori nyelvek és kultúrák (assziriológia)

Eötvös Loránd Tudományegyetem

A szak értékelései >>
Bölcsészet Eötvös Loránd Tudományegyetem

Adatok

Képzési formák: ANA, ANK
Képzési idő (félév) 6
Nappali önköltség (félév) 165 000 Ft

Az Asszír Birodalom az ókor egyik vezető nagyhatalmának számított, fejlett haditechnikájával rettegésben tartotta a környező népeket, köztük a hatalmas Egyiptomot is, hiszen a hódítás Damoklész kardjaként mindig a fejük felett lebegett. A birodalom azonban nem csak a hadakozást hagyta az utókorra örökül, hanem gazdag kultúráját is. Az ELTE ókori nyelvek és kultúrák, assziriológia szakiránya az országban egyedüliként teszi számodra lehetővé, hogy szakértőjévé válhass ennek a fantasztikus kultúrának.

A tanulmányaid elején átfogó bölcsészeti (filozófiatörténet, nyelvtudomány irodalomtudomány…) és ókortudományi tárgyakat hallgatsz, melyek során találkozol az alapszakod más szakirányt választó hallgatóival: az egyiptológiát vagy klasszika-filológiát hallgató társaiddal. A képzés során természetesen nagyon behatóan foglalkozol a Közel-Kelethez köthető speciális ismeretekkel is: művelődéstörténet, történelem, vallástörténet, kultúrtörténet, régészet. Ha az utóbbi vonatkozás érdekel, szívós munkával akár ásatásokra is eljuthatsz!

Nagyon fontos része a hároméves assziriológiai képzésnek a nyelvtanulás is, amelynek teljesítése nagy elszántságot és kitartást kíván, hiszen ezeket a nyelveket nem tudod lépten-nyomon gyakorolni a mindennapi életben. Ugyanakkor a megszerezhető kulturális ismeretekhez ezek a nyelvek adják a kulcsot, ráadásul így nagyon ritka tudásra teszel szert! Ezen a szakirányon az akkád és a sumer nyelv középszintű elsajátítása a cél, melyhez a program minden segítséget megad.

A diplomázás után főleg a kulturális szférában helyezkedhetsz el, például könyvtárakban, múzeumokban, könyvkiadóknál vagy a médiában, számítva a térséggel kapcsolatos ismereteidre. Emellett idegenforgalmi-turisztikai munkakörökben is megtalálhatod a számításod.

A szak értékeléséhez jelentkezz be!


Értékeld a szöveget:

1 2 3 4 5
Stílus
Szerkezet
Tartalom