Gál Ferenc Főiskola

Gál Ferenc Főiskola

 A Gál Ferenc Főiskola a Szeged-Csanádi Egyházmegye szívében, a szegedi Dóm téren várja azokat a fiatalokat, akik elkötelezettek az egyházi hivatások, a teológiai tanulmányok a pedagógusi pálya vagy a közösségek szolgálata iránt.

Az immáron nyolcvannegyedik évébe lépő intézményben indult meg elsőként, még az 1970-es évek elején, a világiak teológiai képzése, akkor még titokban. A Főiskola 2008-ban vette fel Gál Ferenc egykori diplomatika professzor nevét, kinek kivételes személyisége máig hat az oktatásra, a papképzésre és a magyar katolikus egyházra. Az intézmény és az egyházmegye társadalmi küldetését szolgálják a biblikus, egyháztörténeti, médiakutató, hungaro-szlovákiai és pedagógia kutatócsoportjai, továbbá otthont ad számos konferenciának és kulturális rendezvénynek is. Ezen felül a Gerhardus Kiadó, a Deliberationes című tudományos folyóirat és a Bálint Sándor Valláskutató Intézet is mind-mind hozzá köthetők.

A Főiskola elsődleges célja a katolikus teológia, mint szent tudomány elmélyült, magas szintű művelése és átadása. A képzés során a teológus és egyéb hittételi szakok hallgatóinak az alapvető teológiai tárgyakat, elsősorban a dogmatikát, szentírástudományt és az erkölcsetológiát kell elsajátítaniuk. Emellett kiemelten fontos cél, hogy a teológiát az emberi kultúra valamennyi kifejezési formájának összefüggésébe helyezve hozzájáruljanak az egyetemes emberi tudás horizontjának tágításához. Mindez nappali és levelező tagozatos képzések során valósul meg.

A hitéleti képzések során katekéta-lelkipásztor munkatársak és kántorok képzése alapszintű képzés során valósul meg. A mesterképzés keretében teológusok, hittanár-nevelők, karitász szakemberek és pasztorális tanácsadó-szervezetfejlesztők nevelése valósul meg.

A világi képzések közül etikatanári mesterképzés, mezőgazdasági és műszaki képzések, pedagógiai szakok és felnőttképzés válaszható, melyek a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködésben valósulnak meg.

 


Értékeld a szöveget:

1 2 3 4 5
Stílus
Tartalom
Szerkezet