Adatok

Képzési formák: ONA, ONK
Képzési idő (félév) 10
Nappali önköltség (félév) 500 000 Ft

A Kaposvári Egyetem színművész képzése egy osztatlan képzés. A felvételi követelmény egy alkalmassági vizsga, amely egy személyes beszélgetésből és a színpadi szereplés alkalmasságának elbírálásából áll.

Maga a gyakorlati vizsga három szakaszból áll. Az első szakasz egy alkalmassági vizsga, melynek során legalább 12 szabadon választott, különböző hangulatú (vidám, lírai, drámai) vers, 5 színműrészlet (monológ), és 3 népdal előadására kell felkészülni. Itt pontszám nélkül kiesnek azok, akiket a felvételi bizottság a "nem felelt meg" minősítéssel tanácsol el.

A második és harmadik szakasz egy-egy gyakorlati vizsga, amelynek során az ének-zenei tudásodról, beszédalkalmasságodról, mozgás- és tánckészségedről, valamint színészi adottságaidról kell számot adnod.

Ha átjutottál ezeken a rostákon, megkezdheted tanulmányaidat, mely során számos tárgyat tanulhatsz majd, úgymint filmtörténet, szcenikatörténet, zeneelmélet, költészettan, pszichológia, magyar és egyetemes dráma- és színháztörténet, színházi stílusok, általános színészi gyakorlat, zenés színészi játék, hangképzés, beszédtechnika, mozgás, tánc, akrobatika, vívás, csak hogy a legfontosabbakat emeljük ki. Szakirány választására, úgynevezett specializációra is lehetőséged van prózai színészként.

A színészképzés sajátosságaiból következik, hogy a végzős évfolyamok nyilvánosan mutatják be vizsgamunkáikat. Ennek színterei a Kaposvári Csiky Gergely Színház nagyszínpada és Stúdió Színháza. Fontos megjelenési fórumként tartják számon a Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSZT) is.

A képzés a sokoldalú gyakorlati és elméleti képzésnek köszönhetően a klasszikus színházi munkavállalás mellett a kulturális és médiapiac számos szegmense kínál elhelyezkedési lehetőséget. A viszonylag stabil és évről-évre megújuló álláskínálatot, alkalmazási lehetőséget jelentő színházi intézményi struktúrán kívül a különféle hazai és koprodukciós filmes, szórakoztatóipari, kulturális műhelyek, televíziós-rádiós és szinkron stúdiók is rendszeres alkalmazói a végzett színészhallgatóknak.

A szak értékeléséhez jelentkezz be!


Értékeld a szöveget:

1 2 3 4 5
Stílus
Szerkezet
Tartalom