Előadóművészet [jazzbasszusgitár, jazzbasszusgitár, jazz-zongora, jazzdob, jazzének, jazzgitár, jazzharsona, jazzszaxofon, jazztrombita]

Kodolányi János Főiskola

A szak értékelései >>
Művészeti Kodolányi János Főiskola

Adatok

Képzési formák: ANK, ALK
Képzési idő (félév) 6
Nappali önköltség (félév) 485 000 Ft
Levelező önköltség (félév) 398 000 Ft

Imádod a zenét, a hangszereket, esetleg tagja voltál együttesnek vagy énekkarnak? Úgy gondolod többre vagy hivatott, szeretnél a magyar vagy a nemzetközi zenei világ szereplőjévé válni? Jelentkezz előadóművész szakra!

Ahhoz, hogy bekerülj a szakra, egy két részes (elméleti, gyakorlati) felvételi vizsgán kell részt venned. A hat féléves képzés ideje alatt az alapvető ismeretek megszerzése után, már a második félév végétől gyakorlatot is kell teljesítened. Erre először saját hangstúdióban, zenei táborokon, fesztiválokon, versenyeken, szervezett koncerteken van lehetőséged, később pedig, ha kedvet érzel hozzá, csatlakozhatsz az Erasmus programhoz, aminek a segítségével külföldön (Hollandiában, Romániában, Törökországban) is képezheted magad. A képzési idő alatt kétféle szakirányból – jazzének, jazzhangszer – és négyféle specializációból (jazz, pop-rock, etno, popkultúra menedzsment) választhatsz.

Miért egyedülálló ez a szak? A tanszéknek otthont adó épületben a főtárgy-helyiségeken kívül (dob, gitár, basszusgitár, harsona, trombita, szaxofon, zongora, ének) hangszeres próbahelyiségek, kiszenekari gyakorlóterem, valamint egy 55 négyzetméteres hangstúdió szolgálja a hallgatók fejlődését. A nemzetközi jazz- és popélet kiemelkedő művésztanárainak mesterkurzusain alanyi jogon vehetsz részt. A hallgatói zenekaroknak, formációknak a tanszék fellépési lehetőségeket szervez, hogy megfelelő színpadi rutint szerezhess.

Szép Fruzsina, a Sziget Fesztivál programigazgatója segítségével felkészülhetsz az európai pop-piacon való elhelyezkedésre is. Érdekességként érdemes megemlíteni, hogy a 2010-es Megasztár szakmai partnere a KJF Művészeti Intézeti Tanszéke, az együttesek felkészítését a tanszék két tanára, Mits Gergely tanszékvezető és Pély Barna jazzének-tanár irányította. Hazánk legnagyobb nemzetközi jazzfesztiválja, a „Jazzforum Budapest" és a fiatalok között nagy népszerűségnek örvendő „Sziget Fesztivál" főszereplői között megtalálhatóak a tanszék művész-tanárai is, mint Schreck Ferenc, Baló István, Czirják Csaba, Mits Gergely vagy Szendőfi Péter. A Művészeti Intézeti Tanszék művészeti vezetője Szabó Dániel Bacsó Kristóffal együtt turnézott 2011 őszén az USA-ban, és felléptek New York egyik legnevesebb jazzklubjában is, a "Jazz Gallery"-ben, a világelső szaxofonos Chris Potterrel.

A szak elvégzése után lehetőséged van a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, vagy európai jazz egyetemek mesterképzésében folytatni tanulmányaikat. De ha nem tanulnál tovább, akkor is aktív kulturális szerepet vállalhatsz a zenei élet intézményeiben, művészi tevékenység zene- és énekkarokban, kamarazenei együttesekben és a zenei élet egyéb területein, mint  kritikus vagy szakértő.

A szak értékeléséhez jelentkezz be!


Értékeld a szöveget:

1 2 3 4 5
Stílus
Szerkezet
Tartalom