Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem

 Mindened a zene és a hangszerek? Tehetséges vagy és szeretnél a legjobbaktól zenét tanulni? Szeretnél profi zenész lenni? Gyere és bontakoztasd ki tehetségedet a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, Budapesten!

A Zeneakadémiát 1875-ben Liszt Ferenc alapította, egyedüliként a nevét viselő intézmények közül szerte a világon. Ez az intézmény küldetését is meghatározza: a zeneművészeti egyetem 138 éves működésével a XIX. század páratlan előadóművészének, zeneszerzőjének és különleges személyiségének örökségét viszi tovább. Ez az örökség az, amit az egyetem neked is átadhat.

De mit jelent ez az örökség? A képzést, a szakmai minőség legmagasabb fokát, a hagyományok folyamatos ápolását. Képzeld el, hogy az Akadémián valamennyi zongoraprofesszor Liszt-tanítvány. A mai oktatók „felmenői" mind Lisztig vezethetők vissza, a mai mesterek – közvetve – Liszt Ferenctől nyertek beavatást a zongorajáték misztériumába. A hagyományok ápolása mellett a jövő zenéjének megteremtését is kiemelt feladatának tekinti az egyetem. Ebből a szempontból is van kire felnéznie: a XX. század nagy újítói közül Bartók, Dohnányi, Kodály, Ligeti és Kurtág is ezer szállal kötődik az Akadémiához.

Hogyan őrződik meg ez az örökség a mai Magyarország legjobb zeneművészeti egyetemén?. Történelmi tanszékei családfaként épülnek fel: bármelyik hangszert is választod, mindenhol a legprofibbak nyomán fogsz tanulni és alkotni. A főbb hangszerek jelenlegi nagytekintélyű professzorai mind világnagyságok Az Ének Tanszéken valódi operasztároktól tanulhatod az áriát. A később alapított tanszékeken, például a zenetudományin, amelyet Kodály Zoltán, Szabolcsi Bence, Bartha Dénes hozott létre, ugyancsak apáról fiúra száll a mesterség. Az órák egyéni vagy kiscsoportos formákban szerveződnek, és szinte minden szakon mesterképzés is elérhető, többségében akár angol és/vagy német nyelven. A Zeneakadémia különlegessége az Előképző Tagozat, ahová nyolcéves kortól várják a kiemelkedő tehetségeket, valamint a kettős doktori iskola.

A népzene felé is húz a szíved? Erős vezérfonálként húzódik végig a Zeneakadémia történetén a népzene, amely nemcsak az új magyar zeneszerzést, de – elsősorban Kodály révén – a fejlett és eredményes magyar zenepedagógiát is meghatározza. Ezt őrzi a Zeneakadémia legifjabb tanszéke, a népzenei tanszék.

Érdekel a nemzetközi porond? A Zeneakadémia szelleme nemzetközi. Sok öregdiák vált a XX. századi zenei előadóművészet történetének sztárjává. Így az egyetem öregdiákjai és professzorai között tallózva generációkat, kontinenseket és korszakokat átívelő kapcsolatokat fedezhetsz fel, s az is nyilvánvalóvá válik számodra, hogy a Zeneakadémia a zenei világörökség egyik jelentős forrása.

Ha szeretnél zenét tanulni az évszázadok alatt kicsiszolt, szenvedéllyel telített módszerek alapján Európa egyik legszínvonalasabb Zeneakadémiáján, akkor jelentkezz a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre.

 


Értékeld a szöveget:

1 2 3 4 5
Stílus
Tartalom
Szerkezet