Adatok

Képzési formák: ANA, ANK, ALA, ALK
Képzési idő (félév) 7
Nappali önköltség (félév) 200 000 Ft
Levelező önköltség (félév) 200 000 Ft

Úgy érzed, hogy többet szeretnél tudni a fémekről, a kerámiáról vagy a műanyagokról? Minden vágyad az, hogy létrehozz egy új, eddig ismeretlen anyagot, amit aztán később rengeteg helyen felhasználnak? Ismerünk egy neked való szakot, legyél anyagmérnök!

Az itt végzett hallgatók a fémek, karámiak, műanyagok szerkezetének és tulajdonságainak a szakemberei. Új, korszerű szerkezetű anyagokat, például nagy tisztaságú fémeket, nagy szilárdságú fémötvözeteket, üvegeket, kötőanyagokat fejlesztenek, terveznek, gyártanak, és kutatják ezek felhasználási lehetőségeit. A fiataloknak el kell sajátítaniuk a különböző anyagok összetételének, szerkezetének és tulajdonságainak összefüggéseit, ehhez három szakirány közül választhatnak.

A hőkezelés és képlékenyalakítási szakirányon a hőkezelés során lejátszódó folyamatok ismerete mellett fontos feladata a mérnöktanoncoknak a fémek felhasználása, alakítása, hiszen életünk során gyakran találkozunk olyan fémekből, vagy fémötvözetből előállított tárgyakkal (rudak, csövek, lemezek), amiket az építőipartól az elektronikáig sok iparág használ. A képzés tananyaga a képlékenyalakítás elméleti alapjai mellett, a fémek alakíthatósági tulajdonságainak vizsgálati módszereit, a képlékenyalakító üzemek jellemző gyártástechnológiáit az alakítógépek működési elveit és gyakorlati üzemeltetésükhöz szükséges ismereteket tartalmazza. A képzés elméleti részét olyan gyakorlatok egészítik ki, mint az alakítógépeken végzett kísérletek és mérések, vagy az üzemlátogatások.

A polimer és vegyipari technológia szakirányon olyan szakembereket képeznek, akik képesek polimereket előállítani, feldolgozni, vegyipari technológiát tervezni, fejleszteni és biztonságosan üzemeltetni. A helyi nagyvállalatok (Wanhua-BorsodChem és a Tiszai vegyi Kombinát) is részt vesznek a tananyag összeállításában, gyakorlati helyet biztosítanak a hallgatóknak, valamint segítenek a szakdolgozat elkészítésében is.

A fémelőállítási és öntészeti szakirány célja a bonyolult geometriájú alkatrészek előállításához, a folyékony fémötvözetek formába öntéséhez, berendezéseihez és anyagaihoz értő szakemberek képzése. Így készülnek a gépkocsi motorok és futóművek elemei, a szélerőművek fődarabjai, az elektronikai és finommechanikai alkatrészek, szerelvények és persze a dísztárgyak, a gyűrűk vagy a harangok is. Az elméletben megszerzett tudást (természettudományos, anyagszerkezeti, anyagvizsgálati, nyelvi és gazdasági ismeretek) a fiatalok gyakorlatban, üzemi viszonyok között is alkalmazhatják.

A hőenergia és szilikáttechnológiai szakirány hallgatóinak széles körű természettudományi, műszaki és anyagtudományi alapokat biztosít a különböző keramikus anyagok terén. Továbbá a diákok megismerkednek a gyártástechnológiák alapelveivel, a technológia során alkalmazott gépek és berendezések működésével. Érdemes ezt a szakirányt választani, ugyanis manapság folyamatosan nő a kereslet a hőenergiához értő mérnökök iránt, akik könnyen helyezkedhetnek el a kerámia iparban, cement-művekben, üveg-, tégla- és cserépgyárakban, öntödékben, hőkezelő üzemekben, fűtőműveknél, erőművekben, vegyipari cégeknél.

Ha megbizonyosodtál róla, hogy ezt szeretnéd tanulni, vagy felkeltette az érdeklődésedet ez a szak, válaszd Miskolci Egyetemet!

A szak értékeléséhez jelentkezz be!


Értékeld a szöveget:

1 2 3 4 5
Stílus
Szerkezet
Tartalom