Egészségügyi gondozás és prevenció [védőnő]

Miskolci Egyetem

A szak értékelései >>
Egészségügy Miskolci Egyetem

Adatok

Képzési formák: ANA, ANK
Képzési idő (félév) 8
Nappali önköltség (félév) 260 000 Ft

Fontos számodra az egészséges életmód? Képes vagy rá, hogy másokat is meggyőzz erről? A barátaid mindig a te válladon sírják ki a bánatukat, te pedig tapintatosan, türelmesen hallgatod őket végig, majd megpróbálsz a legjobb tudásod szerint segíteni rajtuk? Tudsz más emberekhez alkalmazkodni, és bárkivel könnyedén szót értesz? Gondolkodtál már azon, hogy esetleg védőnő legyél?

Védőnőnek lenni nagyon szép, de összetett hivatás is egyben. Ő az egyetlen olyan szakember, aki hivatásából eredően otthonukban rendszeresen látogatja a családokat. Osztozik a gyermekvárás örömében, segít a szülésre való felkészítésben, a szülés után a csecsemő gondozásában, a kisgyermek életritmusának, szokásainak alakításában. A védőnői munka kiterjed a családok egészségügyi és szociális problémáinak felismerésére is. Kistelepüléseken a védőnő egy személyben testesíti meg az egészségügyi szakembert, az egészségfejlesztőt, a családgondozót és a szociális munkást.

A védőnőképzés célja az egészséggondozásra, mint hivatásra történő felkészítés. A hallgatók a képzés során az elsődleges megelőzési feladatok végzését és koordinálását sajátítják el. A hallgatók már a képzés során magukévá teszik a védőnői munka alapértékeit, részt vesznek védőnői konferenciákon és a szakmai kirándulások kapcsán ismerkednek az újszerű védőnői projektekkel. Az alapozó elméleti ismeretek (melyek a biológia, a szakma sajátosságai, és a társadalomtudomány köréből kerülnek ki) mellett szükséged van gyakorlatra is. A 8 féléves képzés alatt az első, a második és a harmadik tanév végén is két hetes kötelező szakmai gyakorlatot kell teljesítened.

Ha kacérkodnál a továbbtanulás lehetőségével, arra is megvan a mód. Örömmel fogadnak a Tudományegyetemek, főiskolák szociálpedagógiai, szociológiai, szociális munkás, szociálpolitikai, pedagógiai, mentálhigiénés, pszichopedagógiai, egészségnevelő, gyermek- és ifjúságvédelmi másoddiplomás képzéseiben, illetve az egészségügyi felsőoktatásban és persze a Miskolci Egyetem ifjúság-egészségvédelmi védőnő szakirányú továbbképzésén.

Amikor az alapképzésben befejezted a tanulmányaidat, akkor nemcsak az egészségügyi alapellátásban lesz rád nagy szükség, hanem szülészet-nőgyógyászati és a gyermekgyógyászati szakrendeléseken, valamint a kórházakban és az iskolákban is.

Ha úgy érzed, szeretnéd ezt a szép hivatást választani, jelentkezz a Miskolci Egyetemre!

A szak értékeléséhez jelentkezz be!


Értékeld a szöveget:

1 2 3 4 5
Stílus
Szerkezet
Tartalom