Adatok

Képzési formák: ANA, ANK
Képzési idő (félév) 6
Nappali önköltség (félév) 500 000 Ft

A Képzőművészet-elmélet alapszak teljes idejű, nappali tanrendű képzés, amely képzőművészeti elemző képesítést ad. A képzési idő 6 félév, ami alatt alapszintű és átfogó művészetelméleti, kurátori, valamint gyakorlati ismereteket szerezhetsz.

A képzőművészeti élet leendő művelőiként a felvételt nyerő hallgatók komplex alapképzésben részesülnek, átfogó képet kapva a képzőművészet történetéről és kortárs tendenciáiról, a művészeti intézményekről és projektekről, a kurátori tevékenység széles spektrumáról és a művészettel kapcsolatos tudományágakról.

Mire kézhez kapod a diplomádat, képes leszel hatékonyan részt venni olyan intézmények és projektek működtetésében, melyeknek célja a kapcsolatteremtés a művészek és a művészetkedvelők, mecénások között, mindezt egy olyan program keretében, mely átfogóan képes a gyakorlati ismeretek, és a hozzájuk kapcsolódó elméleti háttér átadására. Ennek érdekében az alapképzés a munkaerőpiacon is jól hasznosítható művészeti projekteket nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is oktatja, lépést tartva a kortárs művészettel és a művészetelmélet legújabb eredményeivel.

Most bizonyára azon gondolkodsz, „Van-e tovább, vajon eljuthatok-e ettől magasabb szintre?”. Nos, a válasz igen! A művészetelméleti és kurátori mesterszak egyenes ági folytatása a képzőművészet-elmélet alapszaknak. Ennek elvégzésével művészeti szakíró és kurátor képesítésre tehetsz szert, mindössze 4 félév alatt. Olyan szakemberré válhatsz, aki művészeti ismeretei, kommunikációs, írás- és elemzőképessége birtokában képes a magyar és nemzetközi kortárs művészet területén kiemelt fontossággal bíró, komplex projekteket kezdeményezni, kialakítani és irányítani. Minden ehhez szükséges szervezői, rendezői képességre, jogi és pénzügyi ismeretre szert fogsz tenni.

A szak elvégzésével képes leszel a kortárs művészetről és annak megnyilvánulásairól önálló és releváns kutatásokat végezni, azokat elemezni és közvetíteni. Ehhez megismered a nagyobb európai archívumokat és adatbázisokat, valamint használatukat. Emellett együtt tudsz majd működni a hazai intézményekkel, művészekkel, szakértőkkel és a művészeti terület egyéb szereplőivel, és elegendő tudásra teszel szert doktori tanulmányaid megkezdéséhez.

A szakmai gyakorlatok során részt vehetsz hazai és nemzetközi kiállítások és egyéb események szervezésében, publikációk gondozásában, miközben élő kapcsolatot építesz ki és tartasz fiatal, pályakezdő művészekkel, művészhallgatókkal az intézményen belül és kívül egyaránt.

A szak értékeléséhez jelentkezz be!


Értékeld a szöveget:

1 2 3 4 5
Stílus
Szerkezet
Tartalom