Adatok

Képzési formák: ONA, ONK, OLA, OLK
Képzési idő (félév) 10
Nappali önköltség (félév) 500 000 Ft
Levelező önköltség (félév) 500 000 Ft

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszékén a Képzőművész restaurátor szakirányon festő-, faszobrász- és kőszobrász-restaurátor művészeket képeznek, az Iparművész restaurátor szakirányon pedig öt specializáción (fa-bútor, fém-ötvös, papír-bőr, textil-bőr és szilikát restaurátor) szerezhető diploma.

A képzés célja, hogy téged, mint hallgatót felkészítésen az önálló restaurátori tevékenységre és kutatómunkára, valamint ezek professzionális dokumentálására. Az oktatás elsődleges szempontja a speciális művészeti és szakmai felkészítés, a szakterületek sokrétű – szakmai, műemléki és múzeumi – feladatának ismertetése, az alkalmazott művészi és technológiai eljárások elsajátítása.

A tanszék saját mikroszkópos laboratóriumában lehetőséged nyílik természettudományos vizsgálatok elvégzésére és kiértékelésére, valamint az itt megszerzett ismeretek képi-számítógépes feldolgozására. Mindezek mellett lehetőséget nyújt a magas szintű elméleti és gyakorlati oktatásra és kutatómunkára.

Tudásodat rengeteg tantárgy igyekszik még inkább gyarapítani. Tanulsz majd többek között műtárgy- és műemlékvédelmet, festészeti technikákat, anyagtant, fizikát, kémiát, ikonográfiát, muzeológiát, viselettörténetet, csak hogy néhányat említsek.

Ha nincs időd bejárni, akkor levelező tagozaton is végezheted tanulmányaidat. Ekkor a Magyar Nemzeti Múzeummal együttműködésben olyan képzésben részesülsz, mely során megtanulod önállóan, illetve muzeológusok és természettudományos szakemberek bevonásával elkészíteni és kiértékelni a műtárgyak készítés technikai- és anyagvizsgálatait, felmérni azok állapotát, megtervezni és kivitelezni azok leletmentését, tisztítását, konzerválását és restaurálását. Ebben az esetben önálló szakirodalmi és gyakorlati kutatás alapján kell megtervezned a restaurálás folyamatát.

Egy kis érdekesség a végére: Tudtad, hogy a végzős iparművész restaurátorhallgatók 1996 óta rendeznek „Megmentett műkincsek” címmel múzeumi környezetben kiállítást? Ennek helyszíne 1999-ig az Iparművészeti Múzeum volt, 2000-től pedig a Magyar Nemzeti Múzeumban foglal helyet. 2002 óta ezeken a diplomamunka kiállításokon a képzőművész restaurátor hallgatók munkái is szerepelnek, és a kiállításokhoz kétnyelvű katalógus is készül.

A szak értékeléséhez jelentkezz be!


Értékeld a szöveget:

1 2 3 4 5
Stílus
Szerkezet
Tartalom