Adatok

Képzési formák: ANA, ANK, AEA, AEK
Képzési idő (félév) 6
Nappali önköltség (félév) 530 000 Ft
Esti önköltség (félév) 300 000 Ft

A táncos és próbavezető alapszak azoknak a jelentkezőknek ajánlott, akik nemcsak a táncművészi hivatás iránt éreznek elköteleződést, hanem szívesen adnák át tudásukat másoknak is.

A szak egyedül a Magyar Táncművészeti Főiskolán indul, ahol klasszikus balett, néptánc, moderntánc, társastánc, kortárs tánc, divattánc és színházi tánc szakirányokra lehet jelentkezni. A felvételi is az adott szakirányra történik, és a specializációt a megszerzett oklevélben is feltüntetik.

A hat féléves képzés során a szak hallgatójaként elsajátíthatod a professzionális táncos szakmához általában szükséges, valamint a választott szakiránynak megfelelő elméleti és gyakorlati táncművészeti ismereteket és a próbavezetéshez elengedhetetlen pedagógiai és kommunikációs tudást. Emellett bepillantást nyerhetsz a magyar és a nemzetközi táncművészeti életbe, megismered a választott művészeti ág hagyományait és kortárs tendenciáit is.

A szak elvégzése felkészít a táncművészet régi és új alkotásainak interpretálására, kisebb tánccsoportok, együttesek munkájának irányítására, koreográfusokkal, rendezőkkel és más szakemberekkel történő együttműködésre, és természetesen különböző stílusú és jellegű táncművekben való közreműködésre is. Ez azt jelenti, hogy elhelyezkedhetsz a művészeti és közművelődési életben, tánckari tagként vagy próbavezetőként színházaknál és hivatásos együtteseknél, de részt vehetsz táncművészeti rendezvények előkészítésében és lebonyolításában is. Amennyiben tanárként képzeled el a jövődet, lehetőség van pedagógiai és pszichológiai modul elvégzésére is, amely felkészít a tanári mesterképzésre.

A táncos és próbavezető szakra való jelentkezéshez igazolt táncos előképzettség – művészeti szakközépiskola táncművész tagozatának elvégzése vagy legalább öt éves színpadi gyakorlat – ennek hiányában kiemelkedő tehetség, valamint fejlett mozgáskultúra szükséges.

A felvételi eljárásnak éppen ezért alkalmassági és gyakorlati vizsga is része. A vizsgák alapvetően a meglévő tánctudásodat, illetve fizikai adottságaidat és elhivatottságodat mérik fel. A teljesítendő feladatok és az elvárt kompetenciák azonban szakirányoktól függően változóak, ezért ezzel kapcsolatban érdemes felkeresni a főiskola honlapját.

A szak értékeléséhez jelentkezz be!


Értékeld a szöveget:

1 2 3 4 5
Stílus
Szerkezet
Tartalom