Adatok

Képzési formák: ANA, ANK
Képzési idő (félév) 7
Nappali önköltség (félév) 180 000 Ft

A gazdaságinformatikus szakmát elsősorban azoknak ajánljuk, akik nemcsak az iránt érdeklődnek, hogy egy működő, adott feladatra alkalmas rendszert hozzanak létre, hanem az is izgatja őket, hogy a létrehozott rendszer milyen környezetben, milyen műszaki vagy gazdasági feladatokat old meg. Ilyenkor egy informatikus nem egyszerűen programozói feladatokat lát el, hanem gyakran hidat jelent a különböző szakmák művelői között is.

A hét féléves képzés végén egy olyan szakember válik belőled, aki képes lépést tartani az információs társadalommal, gyorsan felméri és megérti az üzleti folyamatokban rejlő problémákat és képes menedzselni az ehhez kapcsolódó informatikai folyamatokat. Nem ijed meg az alkalmazásfejlesztéstől, valamint ki tudja használni az információtechnika korszerű lehetőségeit.

A képzés alatt először elsajátítod a természettudományos alaptárgyakat (analízis, valószínűségszámítás, statisztika, diszkrét matematika, stb.), majd tanulsz gazdasági és humán ismereteket (közgazdaságtan, vállalatgazdaságtan, marketing, kommunikáció, stb.), végül jönnek az informatikai alapozó és a szaktárgyak (számítógép architektúrák, operációs rendszerek, számítógép hálózatok, programozási alapok, web-es rendszerek programozása stb.). Érdeklődésnek megfelelően három szakirány közül választhatsz. Az üzleti szakirány nagy, közép és kis iparvállalatok tevékenységének informatikai támogatására készít fel. Fő tárgyaid a logisztika, termelésinformatika, és adatbányászat lesznek. A non-profit szakirány többek között az elektronikus adminisztrációs és az elektronikus egészségügyi szolgáltatások nyújtásának alapjait teremti meg a non-profit szektor szabályozás, a non-profit szektor finanszírozás és a non-profit informatikai rendszerek tantárgyakkal. Mindkét esetben az 5-6. félévben sok laboratóriumi foglalkozáson veszel részt, ahol önálló laboratóriumi feladatokat kell végrehajtanod.

A harmadik szakirány a továbbtanuláshoz ad biztos alapokat. Az MSc. előkészítő szakirány tárgyai között helyet kapnak egyrészt az elméleti megalapozást erősítő diszkrét matematika III., mesterséges intelligencia és az algoritmuselmélet tárgyak, másrészt a BME műszaki informatikai szakán való folytatást elősegítő infokommunikációs hálózatok és szolgáltatások, valamint a szoftvertechnológiai hátteret bővítő programtervezés (C és C++ tananyaggal) és szoftvertechnikák és architektúrák tárgyak. Ha nem az előkészítő szakirányt választod, akkor is lehetőséged van valamennyi MSc. előkészítő tárgyat felvenni, így biztosítva lesz számodra a gazdaságinformatikai szakon való továbbtanulás, vagy a mérnök-informatikai területre való átlépés.

Akkor sem kell aggódnod, ha inkább a munka világát választanád, hiszen az információs társadalom korában meghatározó szerep hárul az informatikai rendszerek szakértőire. A Nyugat-magyarországi Egyetemen végző gazdaságinformatikusok számára elhelyezkedési lehetőségeket nyújtanak az informatikai rendszereket alkalmazó kis- és nagyvállalatok ugyanúgy, mint a szoftverfejlesztéssel foglalkozó regionális vállalatok.

 

A szak értékeléséhez jelentkezz be!


Értékeld a szöveget:

1 2 3 4 5
Stílus
Szerkezet
Tartalom