Adatok

Képzési formák: ANA, ANK
Képzési idő (félév) 8
Nappali önköltség (félév) 130 000 Ft

A győri tanítóképzés közel 235 éves múltra tekint vissza. 1778. július 1-jén nyílt meg a Ratio Educationis rendelkezései alapján Győr város Nemzeti Iskolájában a történelmi Magyarország második mesterképző tanfolyama. A győri tanítóképzés 200. évfordulója alkalmából a főiskola 1978-ban felvette a nagy iskolaszervező, tudós pedagógus Apáczai Csere János nevét, azóta a Nyugat-magyarországi Egyetem tanítóképző kara viseli azt a nevet. 2006 óta a tanító szak a pedagógusképzési területen alapképzési szaknak minősül. A képzés célja olyan pedagógia szakemberek képzése, akik el tudják látni az iskola 1-4. osztályában valamennyi, az 1-6. osztályban legalább egy műveltségi terület oktatási-nevelési feladatait.

Ahhoz, hogy a szakra felvételt nyerj, magyarból és egy szabadon választott (biológia, matematika, történelem, egy idegen nyelv szakmai előkészítő tárgy, oktatási alapismeretek) tárgyból érettségi vizsgát kell tenned. Ezen kívül egy három részből álló (beszéd, testnevelés, ének-zene) alkalmassági vizsgán kell részt venned, továbbá általános házi orvosi és tüdőszűrő igazolásra is szükséged lesz.

A nyolc féléves képzés kezdetén választanod kell egy műveltségi szakirányt is, amivel a jövőben foglalkozni szeretnél. A következőkből válogathatsz: ember és társadalom, magyar nyelv és irodalom, idegen nyelv (angol, német, francia), matematika, ének-zene, vizuális nevelés, testnevelés és sport, természetismeret. Nyelvi műveltségi területet csak akkor vehetsz fel, ha az adott nyelvből rendelkezel minimum középfokú C típusú nyelvvizsgával. A diplomád megszerzéséhez a kar gyakorlóiskoláiban egyéni és csoportos megfigyeléseket és tanításokat kell végezned. Első félévekben csak megfigyeléseken, hospitálásokon veszel részt, majd a gyakorlóiskolában tanítási órák részleteit tartod meg szakvezetői előkészítés után. Később már teljes órákat is tartasz a csoporttársaid jelenlétében. A 6. félévre már annyira önálló leszel, hogy egy teljes hetet töltesz el külső iskolákban, ahol önállóan tanítasz és hospitálsz. A képzési időszak végére egy nyolchetes önálló szakmai gyakorlaton veszel részt, ahol az iskolai élet minden területébe betekintést nyersz és önálló pedagógiai munkát végzel.

A diplomád megszerzése után az általános iskola alsó tagozatán láthatsz el tanítói feladatokat, valamint a műveltségterületi képzésednek megfelelő szakterületen a 6. osztályig taníthatsz.

A szak értékeléséhez jelentkezz be!


Értékeld a szöveget:

1 2 3 4 5
Stílus
Szerkezet
Tartalom