Adatok

Képzési formák: ANA, ANK, ALA, ALK
Képzési idő (félév) 7
Nappali önköltség (félév) 220 000 Ft
Levelező önköltség (félév) 190 000 Ft
Német önköltség (félév) 240 000 Ft

Az ipari forradalom óta a gépészmérnökök tevékenysége nagyon összetetté vált és ezen a területen óriási tudás és tapasztalat halmozódott fel. A gépészmérnöki szakma épp ezért specializálódik. Az elsajátítandó ismeretek jelentős része továbbra is azonos marad, hiszen minden mérnöki feladat megoldása során matematikai modelleket kell alkotnod, a mechanika eszköztárát hívod segítségül, gazdasági követelményeket veszel figyelembe és informatikai eszközöket használsz. Ehhez minden mérnöknek értenie kell.

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karán a gépészmérnökök képzése három ilyen speciális szakterületen folyik. A tananyag 60%-a közös, további 40% egy-egy szűkebb szakterület mélyreható ismereteivel foglalkozik. Három szakirány közül választhatsz. A CAD-CAM-CNC (gyártástechnológia) szakirányon megtanulod a gyártási folyamatok tervezését, a tervezés során alkalmazott számítógépes eljárásokat, valamint a szerszámok és készülékek tervezését. A géptervező szakirányon a konstrukciós tervezés során alkalmazott modellekhez, számítógéppel segített tervezési módszerekhez, és a bonyolult gépek működéséhez és az azok gyártása során alkalmazott legkorszerűbb gyártási eljárásokhoz kapcsolódó ismeretanyagaidat bővítheted. A járműtechnika szakirányon a gépjárművek felépítésével és működésével, korszerű diagnosztikai eljárásokkal, üzemfenntartással és szerviztechnikával foglalkozhatsz.

De a mérnököknek nemcsak a termék üzemeltetése, tervezése és a karbantartási műveletek ellenőrzése a feladata, hanem foglalkoznak az áruk szállításával és raktározásával (logisztika), az áruk műszaki színvonalának ellenőrzésével, és fenntartásával (minőségbiztosítás) és végül a termékek életútjának végén az újrahasznosítással, megsemmisítéssel vagy ártalmatlanítással (környezetmérnök). A mérnökök részt vesznek az áruk értékesítésében, szaktanácsadásban, a jövő termékeit jobbá tevő kutatásokban, a szabványok kidolgozásában, üzemek vezetésében és a jövő mérnökeinek oktatásában. A gépészmérnöki szak gyakorlatorientált képzése felkészít arra, hogy a diplomád megszerzése után azonnal munkába állhass. Ha pedig szeretnél, természetesen jelentkezhetsz mesterképzésre is.

A szak értékeléséhez jelentkezz be!


Értékeld a szöveget:

1 2 3 4 5
Stílus
Szerkezet
Tartalom