Mechatronikai mérnöki

Óbudai Egyetem

A szak értékelései >>
Műszaki Óbudai Egyetem

Adatok

Képzési formák: ANA, ANK, ALK
Képzési idő (félév) 7
Nappali önköltség (félév) 220 000 Ft
Levelező önköltség (félév) 190 000 Ft
Angol önköltség (félév) 260 000 Ft

A közelmúltban hatalmas áttörést hozott a számítógépek beépülése a mindennapjainkba. Ma már számítógépek vezérlik a gépkocsik motorját, a közlekedési lámpákat, a helyettünk dolgozó robotokat, az intelligens épületek fűtését, szellőzését, a munkahelyi beléptető kapukat és még a mosógépünket is. Ezek a szerkezetek villamosmérnökök által tervezett elektronikai érzékelőket és villamos hajtásokat tartalmaznak és mindezt az informatikus mérnökök alkotta számítógép és program vezérli. Ezt a három mérnöki tevékenységet ötvözi a mechatronika, de ma már részét képezi más mérnöki tevékenységi kör is. mint a finommechanika, optika és nanotechnika tudásanyagát tartalmazó napelem gyártás.

A hét féléves képzés több szakterület ismeretanyagát ötvözi. Az elsajátítandó ismeretek jelentős része továbbra is azonos marad, hiszen minden mérnöki feladat megoldása során matematikai modelleket kell alkotnod, a fizika eszköztárát hívod segítségül, gazdasági követelményeket veszel figyelembe és informatikai eszközöket használsz. Ez alkotja a tananyag körülbelül felét, ami természettudományos alapozó ismereteket (matematika, mechanika, elektrotechnika, elektronika, gépelemek, gépszerkezetek), általános mérnöki ismereteket (anyagtudomány, gyártástechnológia, számítógéppel segített tervezés, minőségbiztosítás), valamint gazdasági és humán ismereteket (közgazdaságtan, vállalkozás szervezés, munkavédelem, ergonómia) tartalmaz. A továbbiakban egy-egy szűkebb szakterület mélyreható ismereteivel foglalkozhatsz.

A karon a mechatronikai mérnök képzés a komplex rendszerek szakirányon folyik, ahol a robotok szerkezeti elemeivel, felépítésével, az elektronikai érzékelők működésével és alkalmazhatóságával, villamos hajtásokkal és programozásukkal, az alkalmazható legkorszerűbb számítógéppel segített tervezési eljárásokkal ismerkedhetsz meg. Az utolsó félévben a megszerzett ismereteidet a gyakorlatban is kipróbálhatod: egy hat hetes, külső helyszínen történő szakmai gyakorlaton kell részt venned. A diploma megszerzése után választhatod a továbbtanulást, de a gyakorlatorientált képzés felkészít arra is, hogy azonnal munkába állhass.

A szak értékeléséhez jelentkezz be!


Értékeld a szöveget:

1 2 3 4 5
Stílus
Szerkezet
Tartalom