Adatok

Képzési formák: ANA
Képzési idő (félév) 6

Behatóbban foglalkoznál a zsidó hagyománnyal, kultúrával? Tanulnál bibliai nyelveket? Esetleg egy zsidó közösség életében szeretnél valamilyen módon tevékeny szerepet vállalni szakértelmeddel? Az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem judaisztika alapszakán ezekre a feladatokra készülhetsz fel.

A szak célját az egyetem a következőképpen határozza meg: olyan szakemberek képzése, akik a judaisztikának, mint a zsidó műveltséggel, gondolkodásmóddal, vallással, történelemmel, irodalommal és nyelvekkel foglalkozó tudományágnak avatott művelőivé válnak és a zsidó vallásról, filozófiáról, történelemről, irodalomról átfogó és alapos ismeretekkel rendelkeznek. Mindennek alapvető követelménye és egyben következménye, hogy megfelelő jártassággal és készséggel kell a képzés végére rendelkezned a bibliai- és a modern héber nyelvből. Ez egy bölcsészettudományi megközelítésű, mégis több tudományterületre építő, kulturális tanulmányok jellegű képzés, amely nem kizárólag a zsidó kulturális közegre koncentrál, de összehasonlítja más hagyományokkal rendelkező vallási közösségek hagyományaival is.

A sikeres diplomázást követően lehetőséged nyílik a végzettséged és szakképzettséged szerinti elhelyezkedésre. A harmadik év végére kellő mélységű elméleti ismerettel fogsz rendelkezni a zsidó művelődéstörténet, hebraisztika, vallástörténet, vallástudomány területén, így ezekbe a mesterképzésekbe az ország bármely egyetemére jó eséllyel felvételizhetsz. A tanári mesterképzési szak is opció lehet, ha ezt megalapoztad már a BA-s tanulmányok alatt.

Fontos megjegyezni, hogy az ORZSE a felvételit saját hatáskörben bonyolítja le, a pontszámításnál kizárólag az érettségin elért eredményt (judaisztika vagy történelem) számítja be, illetve a minimum pontszámot a bekerüléshez a nyelvvizsgával szerezhető pluszpontok nélkül számítja.

A szak értékeléséhez jelentkezz be!


Értékeld a szöveget:

1 2 3 4 5
Stílus
Szerkezet
Tartalom