Adatok

Képzési formák: ANA, ANK
Képzési idő (félév) 6
Nappali önköltség (félév) 200 000 Ft

Szeretsz gyerekekkel foglalkozni, és kellő türelmed is van hozzájuk? Elég kedvet és elhivatottságot érzel az óvodás korú gyerkőcök nevelésére? Tudsz tornázni, énekelni és imádod a meséket? Jelentkezz óvodapedagógus szakra!

A hat féléves képzés célja olyan pedagógiai szakemberek képzése, akik ismerik az óvodás korú gyermek személyiségének fejlődési sajátosságait, a nevelés és fejlesztés elméletét, az óvodás korosztály személyiségformálásának folyamatát, tevékenységeit, tervezését. Nem ijednek meg a sajátos nevelési igényű és a hátrányos helyzetű gyermekek nevelésének nehézségeitől, és a családdal való együttműködéstől.

Mivel a szakma elég sokrétű ismereteket vár el, azért a képzésre való bejutáshoz egy négy részből álló alkalmassági vizsgán kell részt venned. A testi alkalmassági vizsgán megnézik, hogy rendelkezel-e azokkal a motoros képességekkel, amelyek szükségesek egy óvodás korú gyermek testnevelés oktatásához. Itt többek között futnod kell, célba kell dobnod, vagy fekvőtámaszt kell csinálnod. Az egészségi vizsgálatra vinned kell a háziorvosod által kiállított nyilatkozat másolatát, amiben leírják, hogy nem szenvedsz krónikus, illetve fertőző betegségben. Az ének –zenei vizsgán tesztelik, hogy mennyire tudsz kottát olvasni, megjegyezni és visszaénekelni egy dallamot, és hány népdalt ismersz fejből. A beszéd-alkalmassági vizsgán pedig egy 10-15 soros, előzetesen kijelölt szöveget kell felolvasnod, majd egy beszélgetésre is sor kerül a vizsgabizottsággal.

A végzett hallgatók alkalmasak az óvodás korú gyermekek személyiségfejlődéséhez szükséges feltételek biztosítására, a konfliktushelyzetek felismerésére és azok orvosolására, pedagógiai döntésekre, inter- és multikulturális nevelésre, a társintézményekkel, fenntartókkal való kapcsolattartásra, a szakszolgálatokkal szakmai partnerség kialakítására. Ezen kívül rendelkeznek olyan ismeretekkel, mint az anyanyelvi nevelés, a játék, a mese-vers, az ének-zene, a vizuális tevékenységek, vagy a mozgás. Önálló tanulásra is van lehetőség a továbbképzések folyamán.

Ha elég elhivatottnak érzed magad egy ilyen szép szakma gyakorlásához, akkor tárt karokkal vár Esztergomban a Pázmány Péter Katolikus Egyetem óvodapedagógus szakja!

A szak értékeléséhez jelentkezz be!


Értékeld a szöveget:

1 2 3 4 5
Stílus
Szerkezet
Tartalom