Adatok

Képzési formák: ANA, ANK
Képzési idő (félév) 6
Nappali önköltség (félév) 325 000 Ft

Az építészet eszköz a tárgyi, vizuális környezetünk formálásában. Az újkori építésznek a minőségi épített környezet létrehozásához szükséges komplex tudásanyaggal, a kreativitást fejlesztő ismeretekkel kell rendelkeznie. Összefüggéseiben kell látnia az építészet helyét a többi művészeti ágban, illetve a mérnöki tudományokban. Ha úgy érzed, képes vagy elsajátítani az ehhez szükséges ismereteket, jelentkezz építőművész szakra!

Ahhoz, hogy felvételt nyerj a szakra, túl kell jutnod egy kétlépcsős felvételin. Az első szakaszban a feladatod a geometrikus tárgyakból felépített beállítás látvány utáni ábrázolása, teljes tónusértékeléssel, majd Monge-rendszerben ábrázolt test képét kapod meg, amelynek alapján el kell készítened a tárgy látszati képét. Ezután egy emlékezeti feladatot is teljesítened kell, ahol öt percig látsz egy képet, amit aztán emlékezetből kell megrajzolnod. Végül az otthon készült munkáid bemutatása történik. A mappád tartalmazhat tanulmányrajzokat, fotódokumentációt, ötletterveket, látványterveket, számítógépes modellezést vagy egyéb, az építészettel vagy képzőművészettel összefüggő dokumentációt. A második szakaszban először az elméleti tudásodat tesztelik: matematikai, fizikai, művészettörténeti, építészeti tudásodról kell számot adnod. A gyakorlati részben készítesz tanulmányrajzot, kapsz kétdimenziós tervezési alapgyakorlatot, csinálnod kell színvázlatokat és részt veszel egy pályaalkalmassági beszélgetésen is.

A hat féléves képzés alatt először megismerkedsz az alapozó ismeretekkel (művészeti tanulmányok, tervezési alapismeretek), majd a szakmai törzsanyag (tervezési stúdiumok, szakelmélet, elméleti stúdiumok) segítségével elsajátítod a szakma műveléséhez feltétlenül szükséges ismereteket. A differenciált szakmai ismeretek során olyan dolgokat tanulhatsz, mint például a formatan, a mintázás vagy a színtan. A diplomád megszerzéséhez részt kell venned egy hat hetes tervezőirodai gyakorlaton. A szak elvégzése után olyan szakember leszel, aki építész stúdiók, vállalkozások, hatóságok és egyéb intézmények alkalmazásában az épített környezet tervezésében, építészeti projektek menedzselésében elsősorban a művészi igényességet igénylő feladatok megoldásában részfeladatokat lát el. Tervezési jogosultsághoz nem kötött területeken önállóan is tevékenykedhetsz.

A képzés befejezése után bármely építész mesterszakon továbbtanulhatsz, de a munkaerőpiacon is jó esélyekkel indulsz. A végzett építőművészek jellemzően az építészeti tervezés, belsőépítészeti tervezés, épített környezet tervezés, hatósági, városüzemeltetési, fejlesztési területeken, egyéb kreatív munkakörökben helyezkednek el.

A szak értékeléséhez jelentkezz be!


Értékeld a szöveget:

1 2 3 4 5
Stílus
Szerkezet
Tartalom