Adatok

Képzési formák: ANA, ANK, ALK
Képzési idő (félév) 6
Nappali önköltség (félév) 150 000 Ft
Levelező önköltség (félév) 150 000 Ft

Könyvtárosként képzeled el magad a jövőben? Szeretnél másoknak segíteni abban, hogy egy-egy információhoz a lehető legrövidebb úton jussanak el? A Pécsi Tudományegyetem informatikus-könyvtáros szakirányán garantáltan a legkorszerűbb ismereteket sajátíthatod el a könyvtárismeret és az ehhez kapcsolódó informatikai készségek terén!

Az informatikus könyvtáros alapképzés hat féléve alatt a humáninformatika minden korszerű kérdésével találkozni fogsz. A könyvtár- és tájékoztatásügy biztosítja a képzés alapját. Erre épülnek azok az ismeretek, amelyeknek alapján működtetni tudod majd az információs szolgáltatások és a számítógépes szakirodalmi rendszereket. Megtanulod, hogyan oszd meg tudásodat a nem szakmabeliekkel, azaz felhasználóbaráttá tudod majd alakítani a sokféle adathordozó (könyvtől az internetig) információáradatát. Tanulsz arról is, hogyan kell a különböző dokumentumokat gyűjteni, feldolgozni, tárolni, végül pedig közreadni. A PTE további szakosodási lehetőségeket is kínál. Az információs műveltség pedagógiája szakirányon az információk előállításának, keresésének és felhasználásának elméletét és gyakorlatát magas szinten sajátíthatod el. A sajtó-, média- és könyvkiadási szakirányon az ezekkel a témákkal kapcsolatos órákat hallgathatod. A szakirány gyakorlatorientált képzési formája segíti téged abban, hogy megismerd az írott és az elektronikus sajtó működését, a nyilvánosság dimenzióit és konfliktusait, illetve képet kapj a könyvkiadás legújabb piaci mechanizmusairól. Megismerkedhetsz továbbá az újságírás, a lapkészítés és a rádiózás, televíziózás alapjaival, némi gyakorlatot is csempészve a képzésbe.

A diplomázás után gondolkodhatsz továbbtanulásban: a PTE-n informatikus könyvtáros MA szak is indul. Ha inkább azonnal munkába állnál, akkor el tudsz helyezkedni könyvtárosként. Ha gyerekekkel szeretnél foglalkozni, akkor gyerek- vagy iskolai könyvtárakban, ha a szélesebb közönséggel, akkor valamelyik települési könyvtárban, ha pedig valamilyen tudományterület érdekel jobban, akkor egyetemi vagy kutatóintézeti könyvtárban tudsz állást találni. Mivel a képzés során megismered a publikálás folyamatát, ezért dolgozhatsz a médiában vagy kiadóknál is.

A szak értékeléséhez jelentkezz be!


Értékeld a szöveget:

1 2 3 4 5
Stílus
Szerkezet
Tartalom