Ókori nyelvek és kultúrák [klasszika-filológia (latin, ógörög)]

Pécsi Tudományegyetem

A szak értékelései >>
Bölcsészet Pécsi Tudományegyetem

Adatok

Képzési formák: ANA, ANK
Képzési idő (félév) 6
Nappali önköltség (félév) 130 000 Ft

Érdekelnek a latin nyelv szépségei? Szeretnéd eredetiben olvasni Livius vagy Vergilius műveit? Esetleg az ókori Róma történelme irányába kacsintgatsz, de előbb magabiztos nyelvtudásra és kultúrtörténeti ismeretekre szeretnél szert tenni? A Pécsi Tudományegyetem ókori nyelvek és kultúrák alapképzésének klasszika-filológia szakirányán garantáltan megtalálod a számításod.

A klasszika-filológia egyedülálló a magyar felsőoktatási rendszerben, hiszen olyan ismeretanyagot közvetít, amely az 1945 előtti Magyarországon szerves része volt a gimnáziumi tananyagnak. Az egyetemi keretek között persze nagyobb a mozgástér és több idő jut az elmélyedésre, de amikor a hexameterekkel harcolsz, gondolj a hasonló fordítási feladatokat oldó középiskolásokra! Az antikvitás számos etikai-filozófiai irányzat szerint az emberi kultúra egyik csúcspontját képviselte, nem véletlen, hogy a mai humán tudományok és a művészetek rengeteget merítenek ennek a korszaknak a termékeiből. Komplex módon vizsgálhatod a római és a görög civilizációk tevékenységét ebben a képzésben történelmükön, irodalmukon, művészettörténetükön és mindenekelőtt, nyelvükön keresztül. Energiáid jelentős részét latin tudásod csiszolására fogod majd fordítani ebben a három évben, köszönhetően a számos olvasási és fordítási gyakorlatnak. Az alapképzésen múzeumpedagógia és művészetelmélet specializációk közül választhatsz.

A szakirány elvégzése után tanulmányaidat mester szakon tovább tudod folytatni és bekapcsolódni a tanáraid által folytatott kutatásokba. Megfelelő tárgyak elvégzése esetén a latin tanári mesterképzés is megnyílik előtted. Ha a munkaerőpiacra szeretnél kilépni, könyvtárak, múzeumok, könyvkiadók vagy a turizmus kínál számodra lehetőségeket.

 

A szak értékeléséhez jelentkezz be!


Értékeld a szöveget:

1 2 3 4 5
Stílus
Szerkezet
Tartalom