Adatok

Képzési formák: ONA, ONK
Képzési idő (félév) 10
Nappali önköltség (félév) 510 000 Ft

A Színház- és Filmművészeti Egyetem filmdramaturg képzése egységes, osztatlan, mester szintű diplomát adó formában kerül meghirdetése. A szakon filmíró és kreatív producer szakirány indul, melynek célja olyan általános filmművészeti, és speciális filmdramaturgiai ismereteik átadása, amellyel a végzett hallgatók filmíróként vagy kreatív producerként tudnak elhelyezkedni. A szakirányon nemcsak szakembereket, hanem alkotókat akarnak képezni, akik a hazai és a nemzetközi filmgyártásában is megállják a helyüket.

A forgatókönyvírói munkához azonban szükséges a filmgyártás egészének az ismerete, ezért a képzés első évében a hallgatók tapasztalatokat szereznek a filmkészítés többi terültén is, legyen szó operatőri, vágói, gyártásvezetői vagy rendezői feladatokról. Így megtapasztalják, hogy forgatókönyvíróként milyen szerepet foglalnak majd el az alkotási folyamatban, és hogy leendő filmes kollégáik számára hogyan írhatnak jól használható forgatókönyveket. A filmes világ megismerését, a kapcsolatteremtést elősegíti, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemen más filmkészítéshez kapcsolódó szakok is indulnak, és a szakma legjobbjai tanítják a hallgatókat. A tíz félév alatt az elméleti és gyakorlati ismeretek mellett a hallgatók folyamatos közös alkotómunka keretében bontakoztathatják ki képességeiket.

Mint minden szakon az egyetemen, a filmdramaturg képzésen is óriási túljelentkezés van. A jelentkezők közül csak a legtehetségesebbek és a legelhivatottabbak kerülhetnek be, akiket az intézmény háromfordulós felvételi eljárásban választ ki. Az első kör egy írásbeli teszt megírásából és egy szabadon választott saját írás benyújtásából áll. A teszt a jelentkező műveltségét, filmes, irodalmi, színházi, történelmi, képzőművészeti és zenei tájékozottságát méri fel, míg a szakmai rész a filmdramaturgiához és forgatókönyvíráshoz szükséges készségeket vizsgálja. A szakirány elvégzéséhez ugyanis a jó íráskészség mellett a kreativitás, és a fantázia is elengedhetetlen. A következő forduló személyes beszélgetésből és kreatív munkák elkészítéséből áll, az utolsó körben pedig a filmírói tehetséget felmérő feladatok következnek. A részletes elvárásokról és a lebonyolítás menetéről az egyetem honlapján mindenki részletesen tájékozódhat.

 

Utolsó frissítés dátuma: 2014.07.25.

A szak értékeléséhez jelentkezz be!


Értékeld a szöveget:

1 2 3 4 5
Stílus
Szerkezet
Tartalom