Adatok

Képzési formák: ANA, ANK
Képzési idő (félév) 6
Nappali önköltség (félév) 495 000 Ft

Világítási módszerek, kameraismeret, laborismeret… Csak néhány azok közül a legfontosabb gyakorlati tapasztalatok közül, amiket a Színház- és Filmművészeti Egyetem három éves kameraman alapképzése nyújt a jelentkezők számára. A képzés célja a kameramanok (operatőrök) munkájához szükséges elméleti és gyakorlati alapismeretek átadása: a hallgatók megtanulják a filmes (16 mm, 35 mm) és digitális képrögzítést, valamint a filmes és televíziós műtermi világítást. Mindezt a szakma legjobbjaitól, első kézből sajátíthatják el a filmezés felvétel-készítési része iránt érdeklődők.

Mint az SZFE legtöbb képzésén, itt is igaz, hogy az adott évfolyam osztályvezető tanára nagyon sokban meghatározza az oktatás jellegét, de a tanterv előzetesen meghatározott módon építkezik, az alapvető ismeretek elsajátítása felől a komplexebb készségek kialakításáig. Az alapvető elméleti tudás átadása mellett természetesen a képzés nagyon gyakorlatorientált, hiszen a szakmát csak így lehet elsajátítani. Az első évben leginkább a világítással ismerkednek a hallgatók, és eljutnak az állóképek rögzítésétől a mozgóképig. A gyakorlatok sokszor csapatmunkában zajlanak, ami az operatőri munka minden részletével megismerteti a jövő szakembereit.

A szakra mindig nagy a túljelentkezés, ezért egy hosszú, több fordulóból álló felvételin választják ki a legtehetségesebb jelentkezőket. Az általános műveltséget és előzetes ismereteket felmérő írásbeli után a jelentkezőknek portfólió bemutatásával, illetve a legutolsó körben egy pár perces film elkészítésével kell bizonyítani rátermettségüket. A feladatokról és a jelentkezéssel kapcsolatos tudnivalókról az egyetem honlapján lehet részletesen tájékozódni.

Az alapszak elvégzése után a legjobbak továbbléphetnek az egyetem filmoperatőr művész mesterképzésére.

 

Utolsó frissítés dátuma: 2014.07.25.

A szak értékeléséhez jelentkezz be!


Értékeld a szöveget:

1 2 3 4 5
Stílus
Szerkezet
Tartalom