Adatok

Képzési formák: ANA, ANK
Képzési idő (félév) 6
Nappali önköltség (félév) 495 000 Ft

A Színház- és Filmművészeti Egyetem mozgókép alapképzésén a mozgóképkészítés minden aspektusával meg lehet ismerkedni: hangmesteri szakirányon a hallgatók a különböző mozgóképes műfajok hangi produkciós munkáival ismerkednek meg, az előkészítéstől a forgatáson át az utómunkáig.

Akusztika, esztétika, műelemzés, hangismeret, hangtechnika, labortechnika – csak néhány azok közül az elméleti ismeretek közül, amelyekre a három éves képzés épül. A hallgatóknak a hangmesteri szakma speciális tulajdonsága miatt műszaki és művészeti képzettséggel egyaránt kell rendelkezniük: egyaránt kell érteniük a hangrögzítés, a felvételkészítés mérnöki-technikai hátteréhez, és a kreatív alkotáshoz. Az elmélet mellett ezért természetesen folyamatos gyakorlati órák és feladatok is a tanterv részét képezik. A leendő hangmesterek ezek segítségével megtanulják az önálló munkavégzést, kibontakoztatják kreativitásukat, de azt is elsajátítják, hogy hogyan kell egy alkotócsoport tagjaként, különböző részfeladatokat elvégezve együttműködni másokkal. Nemcsak a hangmesteri szakmával ismerkednek meg, hanem a mozgóképkészítés összes területébe belekóstolnak, így széleskörű tapasztalatokat szereznek a filmkészítésben. Ráadásul az egyetem falain belül az oktatókkal és más szakok hallgatóival együttműködve olyan kapcsolatokra tehetnek szert az alapszak, amelyek a diploma megszerzése után is hasznosak lesznek számukra.

A szakirányra jelentkezőknek egy három fordulós felvételi vizsgán kell bizonyítaniuk, ahol a szak elvégzéséhez és a szakma gyakorlásához szükséges készségeket és kompetenciák mérik fel. A csapatmunkára való hajlam, a motiváltság és a jó kommunikációs képesség mind-mind fontos a szakmában, csakúgy, mint a hangi kreativitás és az általános és filmes műveltség. A hangszeres tudás és általában a zenei ismeretek előnyt jelentenek, de ennek hiányában is lehet felvételizni a szakirányra.

A vizsgákon írásbeli teszttel, kreatív és elemzési feladatokkal, illetve személyes elbeszélgetéssel vizsgálják a jelentkezők képességeit és előzetes tudását. Az egyes fordulókról és a jelentkezéssel kapcsolatos más tudnivalókról az intézmény honlapján lehet részletesen tájékozódni.

 

Utolsó frissítés dátuma: 2014.07.25.

A szak értékeléséhez jelentkezz be!


Értékeld a szöveget:

1 2 3 4 5
Stílus
Szerkezet
Tartalom