Adatok

Képzési formák: ONA, ONK
Képzési idő (félév) 10
Nappali önköltség (félév) 600 000 Ft

A színművész képzés csak egységes, osztatlan formában kerül meghirdetésre, azaz elvégzése mester szintű diplomát ad. A színészképzés fellegvárában, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen zenés színész és prózai színész szakirányokra lehet szakosodni.

A színészoktatás a SZFE falai között gondosan megtervezett szakmai program szerint, elismert művészek irányítása mellett működik. A tíz féléves képzésnek különböző izgalmas állomásai vannak, amelyek során a hallgatók egyre komplexebb művészi feladatokkal találkoznak.

A képzés természetesen mindkét specializáción nagyon gyakorlatorientált, a színészi munka különböző részterületeire készítve fel: az órarend nagy részét beszédtechnikai, a hangképzéssel és a mozgásfoglalkozásokkal kapcsolatos foglalkozások, illetve a színészmesterség órák töltik ki. Emellett természetesen elméleti tárgyak is részei a tantervnek, amelyek döntően a bölcsészettudományok területéhez kapcsolódnak.

A SZFE azt vallja, hogy a színészmesterség elsajátításának alapja, hogy a hallgatók először is felfedezzék, hogy kik ők valójában: az önmegismerés tehát az első állomás a színművésszé válás útján. Az önmegismeréshez vezető út a színészmesterség órák legfontosabb „anyaga”, amelyet a hallgatók a drámai alapgyakorlatok és a színműrészletek feldolgozásán keresztül elsajátíthatnak. Utána következik egy ugyanilyen nehéz utazás, amikor a hallgatók megtanulják, hogyan bújhatnak mások bőrébe. Az első két év alatt zajlik ez a folyamat, a mesterségbeli alapok elsajátítása, majd az ezt követő években már „valódi” színdarabokkal foglalkoznak a hallgatók vizsgaelőadásokra való felkészülés és színházi gyakorlatok keretében.

A SZFE színművész képzésére minden évben nehéz bekerülni, hiszen a jelentkezők között óriási a verseny. Tanulmányi pontot az intézmény nem számol, tehát a felvételről a több fordulóból ál alkalmassági és gyakorlati felvételi vizsga dönt, ahol a bizottság igyekszik a legtehetségesebb jelentkezőket kiválasztani. Az első fordulóban pontszám nélkül kiesnek azok, akiket a vizsgabizottság alkalmatlannak minősít, a további részvizsgákon pedig pontokat lehet gyűjteni, ami alapján a jelentkezőket rangsorolják.

 

Utolsó frissítés dátuma: 2014.07.25.

A szak értékeléséhez jelentkezz be!


Értékeld a szöveget:

1 2 3 4 5
Stílus
Szerkezet
Tartalom