Adatok

Képzési formák: ONA, ONK
Képzési idő (félév) 11
Nappali önköltség (félév) 1 150 000 Ft

A Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kara az egyetlen felsőoktatási intézmény Magyarországon, ahol állatorvosokat oktatnak. A nagy hagyományokra visszatekintő képzés nemcsak itthoni, hanem nemzetközi mércével is megállja a helyét, hiszen a szakot az Európai Állatorvosképző Intézmények Szövetsége (European Association of Establishments for Veterinary Education, EAEVE) is akkreditálta, ami azt mutatja, hogy színvonala megfelel az európai feltételeknek.

Az állatorvosi szak osztatlan, 11 féléves, mester fokozatú oklevelet adó képzés, az elvégzésével megszerezhető szakképzettség hivatalos megnevezése állatorvos doktor (a doktori cím rövidítése: dr. med. vet.).

A szakon elsősorban olyan ismereteket adnak át, amely a diploma megszerzése után képessé tesz a különböző állatbetegségek megelőzésére, felismerésére, illetve az állatok gyógykezelésére. Az állatorvosi képzés alatt az állattenyésztéssel, az állatvédelemmel kapcsolatos egyes feladatok ellátására, valamint a biztonságos élelmiszertermelés szervezésére és ellenőrzésére is felkészülsz. A diploma megszerzése után így az állat-egészségügyben, az élelmiszeriparban, a mezőgazdaságban, a gyógyszeriparban, különböző közigazgatási szerveknél, valamint állat- és környezetvédelemi szervezeteknél is elhelyezkedhetsz.

Fontos, hogy a szakra jelentkezőknek egészségügyi alkalmassági követelményeknek is meg kell felelniük, amit orvosi vizsgálatokkal ellenőriznek. A vizsgálatok során megállapítják, hogy a jelentkező testi adottságai és egészségi állapota alapján alkalmas-e a szak elvégzésére, valamint a későbbiekben az állatorvosi hivatás gyakorlására. (Az egészségügyi alkalmassági vizsgálatot foglalkozás-egészségügyi szakellátó helyek végzik, de erről az egyetem a jelentkezőknek részletes tájékoztatást küld).

A szak elvégzése után lehetőség van az Egyetem PhD képzésén tovább tanulni vagy a tizenegy akkreditált szakirányú továbbképzési szak valamelyikén specializált szakmai ismereteket szerezni. Ezek a következők: állategészségügyi igazgatástani és járványügyi szakállatorvos, baromfi-egészségügyi szakállatorvos, egzotikus állatok gyógyászata, egzotikus állatok tartása és tenyésztése, élelmiszer-higiénikus szakállatorvos, kérődző egészségügyi szakállatorvos, kisállatgyógyász klinikus szakállatorvos, lógyógyász szakállatorvos, lovas-tanár (hippológus) és –szervező, mikrobiológus szakállatorvos, sertés-egészségügyi szakállatorvos, experimentális toxikológus szakállatorvos.

A szak értékeléséhez jelentkezz be!


Értékeld a szöveget:

1 2 3 4 5
Stílus
Szerkezet
Tartalom