Ápolás és betegellátás (gyógytornász)

Szegedi Tudományegyetem

A szak értékelései >>
Egészségügy Szegedi Tudományegyetem

Adatok

Képzési formák: ANA, ANK
Képzési idő (félév) 8
Nappali önköltség (félév) 300 000 Ft

Érdeklődsz a természet- és társadalomtudományok iránt? Könnyen teremtesz kapcsolatot másokkal? Szeretsz mozogni, tornázni, sportolni? Szeretnél részt venni a gyógyításban? Ha ezekre „igen” a válaszod, akkor jelentkezz gyógytornász szakra!

Szegeden 1990 óta folyik gyógytornász képzés. A nyolc féléves alapszak hét félév elméleti és gyakorlati oktatást és egy félév teljesen gyakorlati képzést jelent. Az elméleti órák során megismerkedsz az alapozó tárgyakkal ( anatómia, kórélettan, kineziológia, biomechanika, radiológia), a fizioterápiás vonatkozású és klinikai szaktantárgyakkal (ortopédia, traumatológia, reumatológia, pulmonológia, cardiológia, neurológia) és a speciális fizioterápiás módszerekkel (PNF, manuálterápia, edzéselmélet, rehabilitáció, nyirokdrainage, aquaterápia). Ezen kívül társadalomtudományi ismeretekkel (filozófia, pszichológia, egészségügyi gazdálkodás) is gazdagabb leszel. A szorgalmi időszakban a klinikai gyakorlatok az Általános Orvostudományi Kar különböző intézeteiben és klinikáin zajlanak. A gyakorlati képzés kis létszámú csoportokban történik, a tanévek végén négy hetes nyári gyakorlaton veszel részt, részben az egyes klinikákon, részben vidéki kórházakban. A nyolcadik félév teljes egészében gyakorlattal telik.

A diplomád megszerzése után képes leszel a természeti energiákat  használni a gyógyításhoz. Ez az ultrahangkezelést, a különböző masszázs kezeléseket, a hidroterápiát és a mozgásterápiának számos változatát jelenti. De munkád ennél jóval összetettebb, a terápiát minden esetben alapos betegvizsgálat előzi meg. Fel kell mérned a beteg állapotát, feltérképezed a funkcionális problémák hátterében álló okokat, elváltozásokat. Átnézed az egyéb orvosi, laboratóriumi vizsgálatok eredményeit, és mindezek ismeretében megtervezed és elvégzed a fizioterápiás kezeléseket.

A gyógytornász ma Magyarországon keresett szakmának számít, ezért a végzett szakemberek elhelyezkedési lehetőségei meglehetősen jók. Dolgozhatsz kórházakban, rendelőintézetekben, rehabilitációs központokban, vagy akár olyan speciális intézményekben, mint például a bentlakásos mozgásfejlesztő- és oktató iskolák. Nagy szükség van a munkádra az egyre növekvő számú wellness- és gyógycentrumokban, gyógyfürdőkben is.

A szak értékeléséhez jelentkezz be!


Értékeld a szöveget:

1 2 3 4 5
Stílus
Szerkezet
Tartalom