Egészségügyi gondozás és prevenció (védőnő)

Szegedi Tudományegyetem

A szak értékelései >>
Agrár Szegedi Tudományegyetem

Adatok

Képzési formák: ANA, ANK
Képzési idő (félév) 8
Nappali önköltség (félév) 300 000 Ft

Szereted a gyerekeket, szeretsz velük foglalkozni? Emellett szót tudsz érteni a szülőkkel, és a gyerekekkel is? Érdekel az egészséggondozás és a tanácsadás? Jelentkezz védőnő szakra!

A nyolc féléves szakot alapozó tantárgyakkal (anatómia, élettan, biokémia) kezded, később elsősegélynyújtást, egészségfejlesztést, védőnői módszertant, szaknyelvet is tanulsz. Fejlődéslélektanból megtudhatod, milyen életkorban mit tanul meg és mire képes a gyermek. Szociálpszichológiából többek között az előítéletek kialakulásról és leküzdéséről esik szó. Táplálkozástanból foglalkozol a csecsemőtáplálással és a betegségek dietetikájával. Ezeken a gyakorlatokon magad készíted el az ételeket, amiket aztán el is fogyaszthatsz. Az érdeklődésednek megfelelően szabadon választható tantárgyakat is felvehetsz. A szak elvégzése után sikeresen közreműködhetsz a nővédelmi szűrővizsgálatok szervezésében, a családtervezéssel kapcsolatos tanácsadásban, és az anyaságra és szülői szerepre való felkészítésben. Segítesz a várandós anyák gondozásában, szűrővizsgálatok elvégzésében, szükség esetén szociális támogatás, anyaotthoni vagy sürgősség esetén kórházi elhelyezésének kezdeményezésében, a családok gyermekvédelmi és mentálhigiénés támogatásában.

Miért válaszd Szegedet? Ha a kellemes környezeten kívül vonz téged a modern technika is, ez a neked való hely, mert demonstrációs termek korszerűek, és jól felszereltek, kiválóan alkalmasak a csecsemő- és gyermekgondozási ismeretek elsajátítására, gyakorlására. A tanulmányaidat olyan külső gyakorlóhelyek is segítik, melyek korszerű feltételekkel rendelkeznek a gondozottak ellátásához. A gyakorlóhelyeken jól felkészült, a mindennapi gyakorlatban jártas mentorok fogják segíteni munkádat. Ezen kívül kiemelt helyen szerepel a nyelvtanulás is, az orvosi latinon túl a képzés során hat féléven keresztül tanulhatsz elsősorban angol vagy német szakmai nyelvet. Ez segíti majd eligazodásodat a külföldi szakirodalomban is.

A diplomád megszerzése után számos mesterképzésre (népegészségügyi, táplálkozástudományi - más intézményekben) és szakirányú továbbképzésre (egészségfejlesztő ifjúsági védőnő) is jelentkezhetsz, de a munkaerőpiacon is jó esélyekkel indulsz. Dolgozhatsz területi védőnőként (védőnői tanácsadóban; orvosi rendelőben gyermekorvos és háziorvos mellett), alapfokú oktatási intézményben iskolavédőnőként, középfokú oktatási intézményben ifjúsági védőnőként. Lehetőséged van elhelyezkedni gyermekjóléti szolgálatnál vagy családsegítő központban. Ha a versenyszférában szeretnél dolgozni, tápszerek, babakozmetikumok forgalmazásával foglalkozó cégek képviselőjeként (orvos- és patikalátogató) vállalhatsz munkát.

A szak értékeléséhez jelentkezz be!


Értékeld a szöveget:

1 2 3 4 5
Stílus
Szerkezet
Tartalom