Élelmiszermérnöki
Szegedi Tudományegyetem
A szak értékelései >>
Adatok |
|
Képzési formák: | ANA, ANK, ALA, ALK |
Képzési idő (félév) | 7 |
Nappali önköltség (félév) | 190 000 Ft |
Levelező önköltség (félév) | 175 000 Ft |
Az élelmiszermérnöki alapképzés azok számára ideális, akiket érdekelnek a természettudományos és gazdasági ismeretek, és szívesen dolgoznának a diploma megszerzése után a mezőgazdaságban vagy az élelmiszeriparban, vagy ezekhez kapcsolódó szakmákban. Az élelmiszermérnök tulajdonképpen olyan szakember, aki az élelmiszer-előállítással foglalkozik.
A szak elvégzése után egyaránt érteni fogsz az élelmiszerekkel kapcsolatos ipari feldolgozáshoz, tároláshoz és tartósításhoz, illetve a minőségbiztosítás kérdéseihez. Élelmiszermérnökként így az élelmiszertermelés egész folyamatára rálátásod lesz. Megtanulhatod, hogy az alapanyagokból hogyan lesznek élelmiszerek, és azok hogyan jutnak el a fogyasztóig. Ebből következően a diploma megszerzése után számos területen elhelyezkedhetsz: dolgozhatsz a gyártásban szervezői és vezetői pozíciókban, ahol az élelmiszer-előállítás zajlik, de foglalkozhatsz termékfejlesztéssel is, ami magában foglalja az új receptek kitalálását vagy akár új gyártósorok tervezését. Ezek mellett elhelyezkedhetsz szakmai szervezeteknél és a fogyasztóvédelem területén az élelmiszer-termeléssel és kereskedelemmel kapcsolatos előírások betartását ellenőrizve.
A képzés hét féléve során általános ismereteket szerzel a biológia, a kémia, a fizika és műszaki alaptudományok területén, illetve szakmai ismereteket sajátítasz el az élelmiszertudományban (nyersanyagismeret, élelmiszerek előállítása és tartósítása, élelmiszertechnológia, minőségbiztosítás). Ezeket egészítik ki a gazdasági és humán jellegű tárgyak (például agrárpolitikai, közgazdasági, jogi, vezetési ismeretek). A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának élelmiszermérnök alapképzési szakán emellett két szakirányon lehet differenciált szakmai ismereteket szerezni, ezek: állati eredetű nyersanyagokat feldolgozó szakirány, növényi eredetű nyersanyagokat feldolgozó szakirány.