Adatok

Képzési formák: ANA, ANK, ALA, ALK
Képzési idő (félév) 6
Nappali önköltség (félév) 140 000 Ft
Levelező önköltség (félév) 140 000 Ft

Ha érdekel a hagyományos magyar anyagi kultúra és szokásrendszer, és küldetésednek érzed megőrzésüket az utókor számára, akkor a Szegedi Tudományegyetem néprajz alapszakán minden ehhez szükséges ismeretet elsajátíthatsz.

A néprajzkutatás nagyon fontos missziót vállal azzal, hogy rekonstruálni próbálja, hogyan fejlődtek az egyes kultúrák az elmúlt évszázadokban és hogyan nyerték el mai formájukat. Sokszor olyan jelenségek megfigyelése vagy kiszűrése történik régi dokumentumokból, amelyek kívül esnek a mai vagy a korábbi közigazgatások és hivatalok látókörén. A képzés mai kifejezéssel élve az alternatív kultúrák világába is elkalauzol. Az elméleti és gyakorlati képzés szervesen összefügg a néprajz alapszakon: érdeklődési körödnek megfelelően a tárgyi kultúra vagy különböző, a népi kultúrához köthető szokások nyomába eredhetsz. Ehhez kapsz segítségül egy széleskörű művészettörténeti, irodalmi és történelmi alapozást, illetve a terepmunkához elengedhetetlen módszertani ismereteket is elsajátítasz. Az SZTE az országban egyedüliként táncantropológia-táncfolklorisztika szakirány választását teszi lehetővé, melynek keretei között olyan izgalmas tárgyakat tanulhatsz, mint táncfolklorisztika, táncantropológia, a tánckutatás története, forrásai, módszerei, táncdialektusok, táncjelírás és a gyakorlati táncismeret.

Az alapszak elvégzésével a néprajztudomány, az európai etnológia és a kulturális antropológia területén szerezel speciális ismereteket, mindez lehetővé teszi számodra, hogy néprajzi, kulturális antropológiai vagy egyéb társadalomtudományi mesterképzésben folytasd a tanulmányaidat. A munkaerőpiacon elsősorban múzeumok, oktatási intézmények, kutatóintézetek számítanak a szaktudásodra.

 

A szak értékeléséhez jelentkezz be!


Értékeld a szöveget:

1 2 3 4 5
Stílus
Szerkezet
Tartalom