Romanisztika (román nemzetiségi)

Szegedi Tudományegyetem

A szak értékelései >>
Bölcsészet Szegedi Tudományegyetem

Adatok

Képzési formák: ANA, ANK, ALA, ALK
Képzési idő (félév) 6
Nappali önköltség (félév) 130 000 Ft
Levelező önköltség (félév) 130 000 Ft

A román-magyar szomszédság és a Magyarország területén élő történelmi román kisebbség mindennél jobban indokolja a román nyelvtudás fontosságát! Ráadásul az Európai Unió is számtalan forrással támogatja a regionális, határ menti együttműködéseket. Biztos lehetsz abban, hogy a Szegedi Tudományegyetem romanisztika alapképzésének román nemzetiségi szakiránya elvégzése után sokféle állás lehetősége adódik majd előtted!

A romanisztika alapszak ad otthont a különböző újlatin nyelvek nyelvi és kulturális tanulmányainak. Az alapozó bölcsésztárgyak (irodalomtudomány, nyelvtudomány) illetve bizonyos romanisztikai ismereteket lefedő kurzusok eltérő érdeklődésű társaiddal hoznak össze, hiszen a francia, olasz és spanyol szakosok számára is kötelezőek. Persze nagyon fontosak a román nemzetiségi szakirányon elérhető, speciális kulturális ismeretek is: román nyelvészet, irodalomtudomány, román kultúra és civilizáció, kisebbségtudomány, illetve néprajz.

Elhelyezkedésedet nagyban segíti, hogy a nemzetiségi tannyelvű és kétnyelvű általános iskolák törvényileg magas óraszámban kötelezettek népismereti és nemzetiségi ismeretek anyanyelven történő közvetítésére, így ha tanulmányaidat tanári MA képzésben folytatod, biztosan lesz igény a szaktudásodra. Emellett lehetőségek nyílnak előtted a magyarországi román írott sajtóban, bekapcsolódhatsz a regionális TV vagy rádió munkájába, dolgozhatsz a magyarországi helyi és országos román önkormányzatoknál, tudományos kutatóintézeteknél, múzeumok, levéltárak nemzetiségei osztályain, helyi kultúrházakban, könyvtárakban. Dolgozz te is a román és a magyar kultúra közötti közvetítésért!

A szak értékeléséhez jelentkezz be!


Értékeld a szöveget:

1 2 3 4 5
Stílus
Szerkezet
Tartalom