Szlavisztika (szerb nemzetiségi)

Szegedi Tudományegyetem

A szak értékelései >>
Bölcsészet Szegedi Tudományegyetem

Adatok

Képzési formák: ANA, ANK
Képzési idő (félév) 6
Nappali önköltség (félév) 140 000 Ft

Szerbia legészakibb területén, a Vajdaságban számos magyar anyanyelvű lakos is él. A történelmi együttélés azonban a mai Magyarország területén is megvalósul, hiszen az ország középső területein és Budapest környékén is számos egykori szerb település húzódik meg. Szeretnéd felfedezni a családod kulturális gyökereit? Vagy elhivatottan dolgoznál a magyar-szerb kapcsolatok ápolásán? A Szegedi Tudományegyetem szlavisztika alapszakának szerb nemzetiségi szakirányán sokrétű ismereteket szerezhetsz déli szláv szomszédjainkról.

Az itt megszerezhető képesítés kulturális és nyelvi ismeretekre bontható le. Mielőtt szűkebben foglalkoznál a szerb kultúra teljesítményével (irodalom, művészet), átfogó bölcsészettudományi tárgyakat hallgatsz, melyek jelentősen bővítik a látóköröd a középiskolai tanulmányaidhoz képest. Új típusú kérdéseket tudsz megfogalmazni az új ismeretanyag révén, és felkészülsz arra, hogy szakértő szemmel közelíts az egyik legnagyobb európai kultúrkör, a szláv felé, a megértés szándékával. Noha egységes szláv kultúráról nehéz beszélni, kétségtelen, hogy a közép- és kelet-európai (Ázsiába is átnyúló) szlávságot számos kulturális vonás köti össze, a jelentős különbségek dacára. Te pontosan ezekkel a hasonlóságokkal, illetve a legfontosabb sajátosságokkal ismerkedhetsz meg, különös tekintettel Szerbiára.

A szerb nemzetiségi szakirány deklarált célja, hogy olyan szakembereket képezzen, akik a közigazgatás vagy a gazdasági élet szereplőjeként megkönnyítik a magyar-szerb kapcsolatokat a két ország valamelyikének területén. Természetesen a továbbtanulás lehetősége is fennáll szerb nyelv és irodalom, illetve tanári mesterképzésekben.

 

A szak értékeléséhez jelentkezz be!


Értékeld a szöveget:

1 2 3 4 5
Stílus
Szerkezet
Tartalom