Szlavisztika (szlovák nemzetiségi)

Szegedi Tudományegyetem

A szak értékelései >>
Bölcsészet Szegedi Tudományegyetem

Adatok

Képzési formák: ANA, ANK, ALA, ALK
Képzési idő (félév) 6
Nappali önköltség (félév) 130 000 Ft
Levelező önköltség (félév) 130 000 Ft

Egészen a 20. század elejéig Szlovákia Magyarországgal egy államba tartozott. Emellett Pest és Békés megyében is élnek/éltek szlovákok. Lehet, hogy az őseid között is ott vannak? Mindezt látva, ugye szerinted is törekedni kell arra, hogy a szlovák-magyar kapcsolatok barátiak és kiegyensúlyozottak legyenek? Ha szeretnéd megismerni az együttélés izgalmas történetét, illetve a két nép egymásra gyakorolt hatását, és mindenekelőtt a szlovák nyelvet, a Szegedi Tudományegyetem szlavisztika alapszakának szlovák nemzetiségi szakiránya tökéletes választás számodra!

Az egységesített képzési rendszernek megfelelően a szak fő alkotórészei mindenekelőtt kulturális és nyelvi ismeretekre bonthatók. Az első kategória amellett, hogy általános műveltségi és bölcsészettudományi alapozó tárgyakat tartalmaz, betekintést enged a teljes szláv kultúrkincs legfontosabb jellemzőibe, illetve említést tesz a legfontosabb sajátosságokról is, melyek az egyes népcsoportokra jellemzőek. Speciális ismereteket szerezhetsz továbbá azokról a területekről, ahol a szlovák és a magyar kultúra évszázadok óta egymás mellett és egymással összefonódva fejlődik, kiemelt figyelmet kapnak felmerülő konfliktusok kezelésének módjai. A nyelvi képzés egymásra épülő intenzív nyelvkurzusokat takar (szókincs bővítése, nyelvtani gyakorlat), illetve fejleszti az alapvető fordítási és tolmácsolási készségeket.

Ezzel a végzettséggel akár Szlovákiában, akár Magyarországon tevékenyen elősegítheted a többnyelvű környezet kényelmessé tételét minden érintett számára – EU-s, önkormányzati alkalmazottként, vagy egy civil szervezet képviselőjeként. Tovább is tanulhatsz a vonatkozó mesterképzések valamelyikében.

A szak értékeléséhez jelentkezz be!


Értékeld a szöveget:

1 2 3 4 5
Stílus
Szerkezet
Tartalom